Így nézne ki Magyarország térképe walesi nyelven

Fatima
Egy vasúti pályaőr walesi nyelvre fordította le Magyarország térképét: Budapest, Debrecen, Győr, Székesfehérvár – csak néhány azon nagyvárosok közül, melyek walesi megfelelőjét most te is megismerheted.

A 25 éves David Smith – bár az angliai Birmingham szülöttje és lakosa – jól beszéli Wales nemzeti nyelvét. Az észak-walesi Snowdonia nemzeti parkban tanulta meg a kelta-eredetű nyelvet, ahol gyakran dolgozik a környék közkedvelt történelmi vasútvonalain. Néhány hónappal ezelőtt walesi hangzású nevekre keresztelte át London teljes metrótérképét, ezzel az internet sztárjává vált. A Magyar Cymru (walesi-magyar kulturális oldal) megkeresésére ezúttal Pécs, Debrecen, Győr és Székesfehérvár néveredetét is tanulmányozta, majd walesi neveket adott nekik.

A legismertebb magyar városok nevei walesi nyelven / Fotó: Magyar Cymru

Nem volt egyszerű feladat

„Az elnevezések walesi városok és községek neveinek mintájára születtek. Az aber (folyótorkolat) szó például sok tengerparti település nevében szerepel. Magyarországon talán a hely és a vár szavak töltenek be hasonló szerepet. (…) Székesfehérvár nevéből Caergwyngorsedd, azaz »fehér vári trón« lett, míg Kaposvár a Casglwyd, azaz »kapuk vára« nevet kapta” – áll a Magyar Cymru sajtóközleményében. A feladat azonban korántsem volt egyszerű: Szombathely kivételével mindegyik város neve magyarázatot igényelt, sokszor pedig történelmi és idegen-nyelvű elnevezéseket is figyelembe kellett venni – ebben Brunner Bálint, a Magyar Cymru szerkesztője volt segítségére.

„Győr walesi neve, Allordda, például jó oltárt jelent. Ezt a latin Arrabona elnevezés jelentéséből vettük kölcsön” – mondta Brunner.

„Hasonló módon született Pécs neve, Pumllanau, azaz öt plébánia. A város középkori latin neve ugyanis Quinque Ecclesiae (öt templom) volt, az elnevezés pedig a város német és szlovák neveiben még ma is él.”

Ekhez csatlakozott még többek között Llanbedwen (nyírfa vidék egyháza, tehát Nyíregyháza), Llefyw (élő hely, azaz Debrecen), és Bwlch-y-Gafr (kecske útja, vagy Kecskemét).
„A kedvencem talán Veszprém, amelynek a Tredderog nevet adtam. Sokak szerint a név egy magabiztos vagy makacs jelentésű szláv keresztnévből ered. Sok kutatás után végre találtam egy hasonló jelentésű, régi walesi férfinevet: Derog. Így lett Veszprém Derog városa” – tette hozzá Smith.

A walesi Balaton

Nemcsak a legismertebb magyar nagyvárosok, hanem a magyar tenger, a Balaton is walesi nevet kapott: ez a Llyn-y-Siglen. A Békés megyei község, Kunágota – amit a „legvelszibb” magyar településként tartanak számon – átfordítva Llangadda-ym-Mhentregwman, jelentése pedig: Szent Ágota temploma a kunok falujában.

Wales Nyugat-Európában található, egyike az Egyesült Királyságot alkotó négy tagországnak, amelyek közül Angliával határos, fővárosa Cardiff. Ma Wales saját önkormányzattal rendelkezik, de a walesi lakosok brit állampolgárok. A walesiek egy népcsoport amelynek az anyanyelve a walesi nyelv. A walesi még mindig az uralkodó nyelv Wales egyes részein, de az első évszázadtól az angol vette át a helyét az ország legtöbb részében. / Fotó: Magyar Cymru

Bonyolult névadás

Wales települései nagyrészt két különböző névvel, vagy csak egy walesi-eredetű névvel rendelkeznek. Az előbbire példának felhozható a főváros, Cardiff (walesiül Caerdydd), valamint Newport (Casnewydd) és Swansea (Abertawe) is. Az utóbbiak közé sorolható Aberystwyth, Caernarfon, Llandudno, valamint Cwmbrân városa. Szintén Walesben található Európa leghosszabb nevű települése: az Anglesey-szigeti Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.