Világ 2021. május 10.

A védettségi igazolvány nem elég: ezt is kérhetik Horvátországban és másutt

Fatima Világ 2021. május 10.
Hiába a védettségi igazolvány, nem lehet feltétel nélkül szabadon utazni azokba az országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodást kötött a kormány.

Magyarország több országgal is kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, többek közt Montenegróval, Bahreinnel, Szlovéniával és Horvátországgal. Azonban a plasztikkártya nem elég: a legtöbb esetben igazolni kell, hogy az illető már a második oltását is megkapta, és azóta eltelt bizonyos idő. A védettségi igazolvány nem tartalmazza ezt az információt, így önmagában az nem elég a szabad beutazáshoz.

Szigorú követelmények

Magyarországon a védettségi igazolványt az első oltás után küldik ki, szerencsés esetben körülbelül másfél héttel később. Hogy milyen vakcinát kapott az illető, az nem szerepel a plasztikkártyán, ahogy azt sem lehet kideríteni, volt-e második oltás, és ha igen, mikor. A Konzuli Szolgálatok honlapján feltüntetett információk alapján pusztán a kártya nem lesz elegendő a beutazáshoz, hiába született kétoldalú megállapodás. A Horvátországba utazóknak fel kell mutatniuk a védettséget igazoló kártyát, és a papíralapú oltási igazolványt is, amelyen mindkét oltás dátuma szerepel. Csak akkor léphetnek be az utazók, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. Szerbiába azok a magyarok utazhatnak szabadon, aki már mindkét dózist megkapták, vagy az első AstraZenecát, és rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal.

Elõkészített oltási igazolások a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 21-én. Ezen a napon az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinável oltottak.
MTI/Komka Péter

Szlovéniában azt  kell igazolni, hogy a második oltás óta vagy az egydózisú Janssen beadása óta eltelt két, vagy az AstraZeneca első adagja óta három hét. Montenegróban hiteles okmánnyal kell igazolni, hogy a koronavírus elleni második védőoltás óta eltelt legalább hét nap.

Keresés az oldalon