Belföld 2021. április 29.

Szerbia és Montenegró elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Startlap Utazás Belföld 2021. április 29.
Két országgal már megvan a megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében azt írta, “ha minden jól megy”, hamarosan elmondható, hogy már 4 millió magyart sikerült beoltani és ezáltal megvédeni őket a járványtól. “Újabb lépést tehetünk tehát a normalitás irányába, ami lehetővé teszi, hogy egyes országokkal megállapodjunk az állampolgáraink karantén- és tesztmentes utazásáról” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Azt írta: Nikola Selakovic szerb és Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel csütörtökön megállapodtak arról, hogy országaik oltási igazolványait kölcsönösen elismerik. Így a beoltottak péntektől szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, valamint Magyarország és Montenegró között.

Minderről megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is – közölte Szijjártó Péter.

Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Mindeközben szerdán elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló tervezetet. Automatikusan csak a nyugati vakcinákkal oltottak kaphatják meg, de a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy elfogadják-e a keleti vakcinákat is az igazolásnál.

Keresés az oldalon