Új korszak jön: lehet mobilozni a repülőgépeken 2023 nyarától

Pitz Dániel
Egyelőre az Európai Unión belüli járatokon használhatjuk majd az okostelefonokat internetezésre, vagy akár telefonálásra is a repülés ideje alatt.

Az Európai Bizottság döntésének köszönhetően a légitársaságok a mobil adatátvitel engedélyezése mellett 5G technológiát is biztosíthatnak a fedélzeten. Ez azt jelenti, hogy 2023 nyarától nem kell az utazás ideje alatt bekapcsolnunk a repülőgép üzemmódot – tudta meg az Euronews.

A repülés során nem csak telefonálhatunk és SMS-eket küldhetünk majd, de akár videókat is streamelhetünk a mostani döntésnek köszönhetően. Az uniós tagállamok légitársaságainak 2023. június 30-ig van idejük arra, hogy elérhetővé tegyék az 5G-t a repülőgépeiken.

Okostelefonok használat közben a repülőgépen
Fotó: Getty Images

Dai Whittingham, az Egyesült Királyság repülésbiztonsági bizottságának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a múltban nem voltak tisztában azzal, hogy a mobiladatok hogyan befolyásolhatják a repülési kommunikációt és attól tartottak, hogy zavarhatják az automatikus repülésirányító rendszereket. Ezért kellett eddig a repülő üzemmódot bekapcsolni a telefonokon, amíg a levegőben utaztunk.

A tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy az interferencia kockázata elenyésző.