Szlovéniában éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

Fatima
Szlovéniában ismét járványhelyzetet hirdetett a kormány. Éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el keddtől az ország egész területére.

A tárcavezető kiemelte: továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet most az egész ország területére kiterjesztettek, függetlenül attól, hogy erősen vagy kevésbé fertőzött területen lakik-e valaki. Néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van. Hozzátette:

az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom kedd éjféltől lép életbe.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: egyelőre nem zárják be a bevásárlóközpontokat, valamint a fodrász- és szépségszalonokat, és a közösségi közlekedést sem állítják le. Amíg az emberek elég fegyelmezettek, erre nem lesz szükség – mondta.

 Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is digitális oktatásra álltak át. Az erősen fertőzött területeken gyülekezési tilalmat vezettek be, míg a kevésbé fertőzött területeken tízről hat főre csökkentették az összejöveteleken részt vevők maximális számát. Ez jelenleg csak egy régióra vonatkozik.

Életbe lépett a nemzeti védelmi és mentési terv

Az intézkedés nem jár a közösségi érintkezésre vonatkozó szabályok további szigorításával, sőt, felfüggeszti a kontaktkutatást, mert az egészségügy már nem terhelhető tovább. A fertőzötteknek ezután maguknak kell figyelmeztetniük azokat, akikkel a vélhető lappangási időszakban találkoztak. A munkába járást sem korlátozzák, de arra kérnek mindenkit, hogy ha megteheti, otthon dolgozzon – írja az Euronews.

szlovénia magyarország határnyitás
MTI/Varga György

A bejelentés a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek hoz változást: a járvánnyal összefüggő költségeiket ugyanis mostantól átvállalja az állam az életbe lépő nemzeti védelmi és mentési terv értelmében. Szlovéniában minden eddiginél magasabb a fertőzöttek aránya a tesztek számához viszonyítva.

Szombaton már minden ötödik teszt pozitív lett.

Az egy nap alatt regisztrált új esetek száma rekordot döntött, 900 közelében járt pénteken.