Világ 2020. október 08.

Új útvonalon fedezhető fel a zöld Szlovénia

Fatima Világ 2020. október 08.
A Szlovénia zöld fővárosai útvonal, amely ebben a hónapban indul, átszeli a közép-európai ország három „fővárosát”: Ljubljanát, a közigazgatási és kozmopolita központot; Kočevjáét, a természet ékszeresládikáját; és a Bela Krajina régiót, ami a kulturális központ.

Szlovénia Zöld Fővárosait úgy tervezték, hogy új módon lehessen felfedezni a nemzet fenntarthatóságra összpontosító lehetőségeit az egyre növekvő számú, felelősségteljes turizmusra törekvő célpontokon. A program térképpel látja el a független utazókat, valamint a javasol szállásokat, éttermeket és tevékenységeket. Az ország Zöld Konzorciumának tagjai és a Szlovén Idegenforgalmi Testület támogatásával kifejlesztett útvonal csak a Slovenia Green márkanévvel és turisztikai stratégiával tanúsított városokban és falvakban áll meg. A jogosult helyek megfelelnek a szigorú tanúsítási kritériumoknak, amik magukban foglalják a környezeti szempontokat, valamint olyan referenciaértékeket, mint az alkalmazottak munkakörülményei és az ipar jövőjére való felkészültség – írja a Lonely Planet.

Ljubljanától kezdve az utazók szervezett kóstolók, történelmi helyszínek, múzeumok közül válogathatnak, vagy csak sétálhatnak a Ljubljanica folyón elterülő főváros mentén. Az egyik javasolt tevékenység a Bajuszos túra, amely az építészet, a művészet és a levelek három óriásának életét követi.

Körülbelül 65 kilométerre délre Kočevjében, a Kočevsko régió csomópontjában folytatódik az útvonal, amely híres Krokar ősbükköséről és a vadon élő állatok gazdagságáról, ráadásul még medvelesen is részt lehet venni az erdőben kialakított speciális állomásokon.

A szlovéniai Bled városban lévő sziget a Szűz Anya templommal (Fotó: Getty Images)

A Szlovénia zöld fővárosainak utolsó szakasza, mintegy 60 kilométerre keletre, a Bela Krajina régió felé tart, amely átöleli a Kolpa folyót és a horvát határt. Az etnikumok, a nyelvek és a vallások keveredése miatt az ország kulturális központjaként ismert, ez egyben a remek ételek és borok örvénye is. Bor- és éttermi túra Bravina helyi idegenvezetőivel történik, juhtenyésztési látogatásokat is szerveznek családok számára, bemutatják a környék nevezetességeit, illatait és ízeit.

Gyalogosan és két keréken is

Szlovénia Zöld Fővárosa útvonala autóval, vonattal, kerékpárral vagy akár túrázással is bebarangolható. “Az ötlet, akárcsak a többi útvonalunknál, új lehetőségekkel szolgál, amelyek szélesítik a látóhatárt” – mondja Jan Klavora, a Szlovén Zöld Főváros egyik tervezője, aki a Good Place nevű civil szervezettel és az ország Zöld Konzorciumának tagjaival dolgozik. “Szeretnénk növelni a látogatók függetlenségét azáltal, hogy növeljük az egyre több utazó által igényelt erőforrások és tevékenységek típusát, nevezetesen a hitelességet és a felelősséget egyaránt ötvöző tapasztalatokat.”

Keresés az oldalon