Újabb szigorításokra készülnek Szlovéniában

Fatima
Újabb szigorításokat tervez bevezetni a koronavírus-járvány miatt Szlovénia, Horvátországban pedig úgy tűnik, csökken a fertőzöttek száma.

A szlovén kormány szerda késő este elfogadta a legújabb gazdaságélénkítő csomagtervet, amelyről a parlamentnek a jövő héten kell szavaznia. A törvényjavaslat meghosszabbítja azokat az intézkedéseket, amelyek a rövidített munkaidőre és bérkompenzációra, valamint a munkahelyek védelmére vonatkoznak, továbbá rendelkezik az egészségügy és a szociális intézmények finanszírozásáról – írja az MTI.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 122-vel 4816-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Kedden még 136 új esetről számoltak be.

Kettővel emelkedett az elhunytak száma, immár 144 halálesetet tartanak számon az országban. A diagnosztizált betegek közül 63-an vannak kórházban – ebből 13 az intenzíven -, az aktív fertőzöttek száma pedig 1400.

szlovénia magyarország határnyitás
MTI/Varga György

Horvátországban csökkenni látszik a fertőzöttek száma

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: heti viszonylatban harmadik hete csökken az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A fertőzöttek aránya 5,2 százalékkal esett vissza múlt héthez képest, a kórházi ellátásra szoruló betegek száma pedig 13 százalékkal csökkent az aktív fertőzöttek számához viszonyítva. Nőtt azonban a lélegeztető gépre kapcsolt betegek száma, 1,71 százalékkal a múlt héthez képest – mondta a politikus.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 232-vel nőtt, és elérte a 15 572-öt az azonosított fertőzöttek száma. Kedden 204 új esetről számoltak be. Négy idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 262-re nőtt, 14 111-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 266 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1200, és 9329 ember van hatósági karanténban.