Világ 2020. augusztus 02.

Lošinj, a gyógyítás szigete - avagy királyi kikapcsolódás Horvátországban

Fatima Világ 2020. augusztus 02.
Van egy sziget Horvátországban, ahol még a Habsburg Birodalom uralkodói is szívesen töltötték idejükek. A királyi felfrissülést szolgáló Lošinj népszerűsége mára sem csökkent - sőt. A gyógyító hatásáról, gyógynövényvilágáról és wellnesszéről híres helyet ma is szép számban látogatják a regenerálódni vágyók - mutatjuk, miért lesz ezentúl a te kedvenc helyed is!

Lošinj egy sziget, amely a horvátországi Kvarner-öbölben található, az Adriai-tenger északi részén. Ez az egyik legenyhébb adriai régió az Učka-hegység miatt, amely megvédi a partokat és a szigeteket a hideg északi szelektől. Ezt a különleges mikroklímát ma „Kvarner-effektus” néven ismerik, természetes gyógyulást kínál: körülbelül 2600 órás napsütés, magas levegőminőség, terápiás tengeri levegő az Adriai-tenger magas sókoncentrációja teszik ezt a horvát szigetet elsődleges helyreállító “központtá”.

Ambroz Haračić, a 19. századi botanikus és Lošinj lakosa a sziget helyzetét és körülményeit kutatva megállapította, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia területén itt volt a legegészségesebb az éghajlat.

A Kvarner-öböl partján fekvő Opatiját 1889-ben hivatalosan királyi egészségügyi üdülőhelyként ismerték el a birodalomban, és kurortnak, azaz természetes gyógyfürdőnek nevezték. Ez a német szó azt jelzi, hogy a régió ideális a jóléthez kapcsolódó orvosi kezelésekhez, hiszen a terület talajában, vízében vagy éghajlatában létező természetes gyógymódok jól hasznosíthatók. 1892-ben Lošinj Mali és Veli Lošinj városát „klímafürdőkké” nyilvánították, így Lošinj különleges gyógyító tulajdonságainak köszönhetően a wellness szigete lett, amely különösen alkalmasnak azoknak, akik légúti problémákkal és allergiával küzdenek – írja a BBC.

Lošinj, Horvátország
Lošinj, Horvátország / Fotó: Getty Images

„Lošinj szigete tökéletes hely légzőszervi problémákkal küzdő emberek számára, mivel a tiszta levegő egyedi kombinációja optimális páratartalommal és hőmérsékleten telíti a tengeri só és az illóolajok részecskéit” – mondta Irena Dlaka. “Ez a természetes gyógyító aeroszol megnyugtatja és kitágítja a hörgőket, oldja a nyálkahártyát, megkönnyíti a köhögést, tisztítja a tüdőt és javítja a tüdő működését.”

Az uralkodócsalád is előszeretettel utazott a szigetre, ahol nyugodtan élvezhették a békés környezetet.

1903-ban terápiás intézet nyílt, ahol tengervíz alapú talasszoterápiát alkalmaztak a betegek kezelésére. „Tanulmányok kimutatták, hogy az Adriai-tenger ásványi összetétele 7–14% -kal magasabb, mint az átlagos tengervízé, mivel a tengerbe áramló vizek ásványi anyagokban gazdagok” – folytatta Irena Dlaka történész, hozzáfűzve: “Ezt a tiszta és nagyon sós tengervizet különféle orvosi betegségek kezelésére használták. “A betegek hideg és meleg tengervízfürdőt, valamint nap- és levegőfürdőt kínálták.”

„Ma tudjuk, hogy a tengervíz összetétele nagyon hasonló az emberi vérplazmához, a só mellett számos értékes nyomelemet és mikroorganizmust is tartalmaz. A légzőszervi megbetegedések enyhítésén és a betegség utáni gyógyulás elősegítésén túl a tengervíz csökkenti a feszültséget és a stresszt, számos bőrproblémát és hormonális rendellenességet kezel és enyhít, valamint segíti az ízületi gyulladást és reumát” – mondta Dlaka, hozzátéve: az 1947-es államosításáig működő intézet népszerű volt az Osztrák-Magyar Monarchiában.

Lošinj, Horvátország
Mali Lošinj, Horvátország / Fotó: Getty Images

Gyógyító hatása azonban csak egy azon különlegességek közül, ami várja a látogatókat: öreg fenyőfajták és az őshonos mediterrán gyógynövények közt túrázhatunk, kocoghatunk vagy biciklizhetünk a több mint 250 kilométer hosszú pályán.

Több mint egy évszázaddal ezelőtt Haračić megállapította: ezen és a környező szigeteken körülbelül 1100 növényfaj és 230 gyógynövényfaj nő, sokat ma is használnak az orvoslásban.

A dalmát zsályát légzőszervi betegségek kezelésére használják. „Nagymamám idején száraz zsályaleveleket helyeztünk a kandallóba, hogy javítsuk a helyiség levegőjének minőségét” – mondta Sandra Nicolich. Az Immortelle-t például a régi időkben általános célú fertőtlenítő és rovarriasztó szerként használták, míg a helyi nők balzsamot készítettek a bőrülre – egyébként ma is használják öregedésgátló, bőrápoló termékekben.

A Miomirisni otočki vrt-ben meg lehet szemlélni a varázslatos növényeket és innen festői kilátás nyílik a Valdarke-öbölre is. A látogatók megkóstolhatják a sziget gyógynövényeiből készült házi mirtuszlikőrt – a C-vitaminban és vasban gazdag ital csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot.

Lošinj, Horvátország
Lošinj, Horvátország / Fotó: AFP

A legendás wellness-hagyomány következtében rengeteg gyógyfürdőt lehet kipróbálni, a vendégek növényi termékekkel történő kezeléseket élvezhetnek a Boutique Hotel Alhambra & Villa Augustában, amely egy terrakotta és arany színárnyalatban pompázó történelmi komplexum, Mali Lošinj nyugodt Čikat-öböl közelében található.

Az Alhambra’s Cube Spa fedett fűtött tengervizes medencével és különféle kezelésekkel csalogatja a látogatókat, amelyek a sziget gyógynövény-kínálatát tartalmazzák. A masszázsok aromaolajakkal történnek, amiket helyileg állítanak elő Lošinj és a Kvarner-szigeteken; feszültségre, hangulatingadozásokra a gyógyfürdőben narancs, levendula és menta illóolajok keverékét használják, míg a fáradtság, a kimerültség és az alacsony energiaszint leküzdésére levendulát, bergamottot, kagylózsályát és mirtusz keverékét alkalmazzák.

Az illóolajok elősegítik az érzelmi, fizikai és szellemi jólétet.

A sziget különféle növényeinek megismerése érdekében a szálloda vendégei aromaműhelybe látogathatnak, ahol növényeket választhatnak saját masszázsolajuk elkészítéséhez. 

A Cube Spa kezeléseket kínál a Mirta természetes kozmetikumokkal is, amelyeket 100% -ban természetes alapanyagokból készítenek, és amelyek a Lošinj-szigetekre jellemző gyógynövényeken és illóolajokon alapulnak. Az alapítót, Mirta Lozančić-t a sziget illatai és gyógynövényei inspirálták, a növények többsége pedig helyi forrásokból származik – ideértve az immortelle-t is.

Szállások Mali Lošinj környékén

Hirdetés

Keresés az oldalon