Oázis Szingapúrban: 80000 növény egy felhőkarcolón

Turi Dániel
A 280 méter magas CapitaSprings névre hallgató felhőkarcoló egyszerre irodaház, őserdő és növénytermesztő farm is - így az egyik legzöldebb épület az egész világon.

A felhőkarcolók még mindig az egyik legjobb megoldásnak tűnnek, ha nagyvárosi építkezésről van szó: viszonylag kevés helyet foglalnak, főleg annak fényében, hogy mennyi embert képes elszállásolni vagy munkahelyet biztosítani nekik. Csakhogy – ahogy manapság mindent – a felhőkarcolókat is elérte a „zöld hullám”, ezért igyekeznek egyre több zöld felületet és természetes környezetet létrehozni a óriási épületek körül és azokon belül.

A szingapúri CapitaSpring névre hallgató felhőkarcolót nemrégiben nyitották meg és máris elnyerte a helyiek, sőt az ideérkező turisták szívét is, ami nem csoda, hiszen a különleges építészeti megoldásai miatt egyszerre funkcionáló irodaépület és közben a város egyik legzöldebb felülete is – írja a CNN. A 280 méter magas épület Szingapúr pénzügyi negyedében található és alapvetően banki ügyekkel foglalkozó cégek bérelnek itt irodát. Illetve csak a felső 29 emeleten, az alatta található huszonkét emeleten ugyanis lakásokat, apartmanokat, éttermeket, parkot és közösségi teret találunk. A CapitaSprings közepén található parkot stílusosan csak oázisnak nevezik és erre minden okuk meg is van, hiszen

több mint nyolcvanezer különböző növény, fa és virág található itt.

Ráadásul az egész kialakítása ökológiailag pont olyan, akár egy esőerdőé: alul a kevésbé fényigényes, árnyéktűrő növények találhatók és ahogy haladunk egyre feljebb úgy kapnak helyet a kényesebb, fényigényesebb növények.

A park látképe, ahol az acélszerkezet között trópusi növények vannak
A park látképe, ahol az acélszerkezet között trópusi növények vannak

Oázis Szingapúrban: 80000 növény egy felhőkarcolón

A park látképe, ahol az acélszerkezet között trópusi növények vannak
Az épület homlokzata, a beültetett fákkal
A felhőkarcoló belülről, óriási terekkel, padokkal és növényekkel
Fotó megosztása:

És ha mindez nem lenne elég, az épület a tetőteraszon még több zöldfelülettel várja az itt lakókat, itt dolgozókat és természetesen a látogatókat is. A

420 négyzetméteres tetőkert ugyanis igazi mini farmként funkcionál: százötven különböző ehető növényt termesztenek itt, amik az épületben található éttermeket és kávézókat látják el alapanyaggal.

A CNN információ szerint havonta nagyjából hetven és száz kiló közötti termést szednek le az itt dolgozó mezőgazdasági szakemberek. Szingapúr egyébként is nagyon komolyan veszi a zöld felületeket a városállam területén belül, az elmúlt években gyakorlatilag nem volt olyan nagyobb beruházás, ami ne szolgálta volna azt, hogy a város zöldebb legyen. A helyieknek azért is fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság, mert közel hatmillió ember él egy alig valamivel nagyobb területen, mint Budapest.