Új felhőkarcolók Párizsban: íme, a francia ferdetornyok!

Turi Dániel
Öt évnyi építkezés után a napokban adták át Párizs két legújabb felhőkarcolóját, amiket a modern technológiáknak köszönhetően meglepő módon ferdén építettek fel.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben a francia főváros elsősorban azzal szerepel a hírekben, hogy milyen intézkedéseket hoznak azért, hogy spóroljanak az energiahasználaton, Párizsban sok helyen továbbra is virágzik a luxus. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a napokban hivatalos is átadott Tours Duo – vagyis dupla torony -, ami a pisai ferdetorony mintájára készült – számolt be a hírről az archdaily.com.

A két torony sok szempontból meglepő és kiemelkedő épület a francia főváros látképében:

a 180 és 125 méter magas toronyházak, amik 97 ezer négyzetméternyi irodarésszel rendelkeznek, Párizs keleti részén találhatók,

amiről a szakértők már most azt jósolják, hogy a jövőben ez lesz a város legnépszerűbb és legmodernebb környéke. Ezt hívatott jelképezni a két épület is, amiket sokan már most párizsi ferdetornyoknak hívnak – hiszen úgy alkották meg őket, hogy kissé kidőljenek az egyik irányba, amihez bizonyos pontokon gyakorlatilag elforgatták az épületet. A Tours Duót kívülről acél és üveg borítja, ami a tervezőknek kifejezetten fontos volt: szerették volna ugyanis, ha az épületek visszatükrözik az egyébként vasútvonalakkal és gyárépületekkel tarkított környezetet.

A Tours Duo kiemelkedik a párizsi városképből
A Tours Duo kiemelkedik a párizsi városképből

Új felhőkarcolók Párizsban: íme, a francia ferdetornyok!

A Tours Duo kiemelkedik a párizsi városképből
A Tours Duo a pisai ferdetorony mintájára épült
Irodaház, étterem, tetőkert - ez várja a látogatókat a Tours Duóban
Fotó megosztása:

A Tours Duónak egyébként több funkciót is szánnak a tervezők: egyrészt a magasabb toronyházat gyakorlatilag teljes egészében elfoglalja a BCPE nevű bank, de természetesen helyet kaptak a hétköznapi emberek által is használatba vehetek.

Kialakítottak egy négycsillagos, 139 szobával rendelkező hotelt, különböző éttermeket, a tetőn pedig terasz várja a látogatókat, akiknek innen valóban nem mindennapi kilátás nyílik majd a városra.

A Tours Duo magasabb épülete ugyanis Párizs harmadik legmagasabb pontja is egyben – egyedül az Eiffel-torony és a Montparnasse előzi meg ebben a versenyben. A Jean Nouvel által tervezett épületeket egyébként hamarosan több is követi Párizsban: nemsokára egy 220 méter magas toronyházat és egy teljesen új lakónegyedet is átadnak a város nyugati részén is. Ezeknek a beruházásoknak és épületeknek egyébként az elsődleges célja az, hogy Párizs belvárosából a 2024-es Olimpia idejére teljesen kiszorítsák a nem kívánatos autós és egyéb forgalmat – ezzel is megkönnyítve a játékok megrendezését.