Átadták az EU legmagasabb épületét Varsóban

Turi Dániel
A maga 310 méterével és 70 ezer négyzetméteres területével a Varsó Torony nem csak Lengyelország, de az egész Európai Unió óriása lett.

A felhőkarcolók sokáig az amerikai nagyvárosok és egy-két közel keleti állam kiváltságának számított, az utóbbi időben azonban Európában is gombamód szaporodnak az óriás épületek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a napokban átadták az Európai Unió legmagasabb épületét, mégpedig nem is olyan messze hazánktól, Varsóban – írja a Dezeen.

Évtizedeken keresztül, egészen pontosan 1997 óta volt az Unió legmagasabb épülete a Frankfurtban található Commerzbank Tower a maga 259 méterével.  Az épület tervezői, a brit Fosters + Partners tervezőiroda most egy még nagyobb felhőkarcolót álmodott Lengyelország fővárosába, Varsóba, amit a napokban hivatalosan is átadtak.

Az ötvenhárom emeletes épület 310 méter magas és közel 70 ezer négyzetméteres, ami Európában valóban egyedülállónak számít.

Az új Varsó Torony a lengyel fővárosban
Fotó: archpapaer.com

A Dezeen információi szerint a toronyház elsődlegesen irodáknak ad helyet, de található benne étterem, bár, valamint úgynevezett pihenőzóna is. A Varso Tower-nek, vagyis Varsó Toronynak keresztelt beruházást egyébként 2017-ben jelentették be és már akkor nagy érdeklődés övezte az építkezést. Az épület önmagában véve „csupán” 230 méter magasra nyúlik, a tetején található nyolcvan méter magas torony az, ami a legmagasabbá teszi az Unióban. Az épület alsó szintjén egyébként egy tizennégy méteres belmagassággal rendelkező bevásárlóközpontot is kialakítottak és itt található a recepció is. A tervezők a modern kor elvárásainak megfelelően figyeltek arra is, hogy amennyire lehetséges zölddé tegyék a tornyot, így a legalján és a legtetején is kialakítottak egy-egy kertet. A tervezők természetesen a látogatókra is gondoltak az épület kialakításánál, tudván, hogy valószínűleg vonzani fogja majd a turisták.

Emiatt több panorámalift is található az épületben, amik üvegből készültek és felvisznek az épület legmagasabb pontjára.

A VArsó Torony alsó szintje belülről
Fotó: archpaper.com

A Fosters + Partners egyébként igazi profinak számít a toronyházak építésében, az ő terveik alapján készült például a Zuckerberg nevével fémjelzett, New Yorkban található METAirodaháza is. A Varsó Toronynál magasabb épületek az Unióban ugyan nem, de Európán belül, Oroszországban találhatók. A legmagasabb ezek közül a szentpétervári Lahta Centr, 462 méteres magasságával.