Nagyon figyelj ezekre a reptéri előírásokra, ha elutazol az ünnepekre

Pitz Dániel
Összefoglaltuk, mire figyelj az ünnepi utazások során is, hogy ne érjen váratlan meglepetés a reptéri ellenőrzés során.

Az ünnepek idején sokan indulnak útnak, hogy így tegyék felejthetetlenné a karácsonyt vagy a szilvesztert. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a Facebook oldalán mutatta meg, mik azok a biztonsági előírások, amire érdemes odafigyelni, mielőtt útnak indulunk.

Ezeket semmiképp ne vidd magaddal

Sokaknál a szilveszter elengedhetetlen kelléke a tűzijáték. A repülőre viszont semmi olyat nem vihetsz fel, ami tűzveszélyes. Se csillagszórót, se tűzijátékot, se konfetti-kilövőt nem tehetsz a kézipoggyászodba, de a feladott bőröndödbe sem. Ha szeretnéd használni ezeket az eszközöket, akkor abban az országban érdemes beszerezned, ahová utazol.

Kézipoggyász ellenőrzése a reptéren
Fotó: Getty Images

Így érkezz a biztonsági ellenőrzőponthoz

Ahhoz, hogy minél gyorsabban átjussunk az ellenőrzőponton, érdemes úgy érkezni, hogy előre levesszük a kabátunkat, a dzsekinket, a blézerünket vagy épp a zakónkat.

Ezeket, valamint a sapkákat és a szálakat a futószalag elején kihelyezett tálcába kell majd tennünk.

Továbbra is szigorúan ellenőrzik a folyékony anyagokat

Továbbra sem lehet 100 ml feletti folyékony anyagot felvinni a kézipoggyászban. Ha ennél több italt vagy kozmetikumot vinnél magaddal, akkor azt csak a feladott poggyászba teheted, biztonságosan becsomagolva.

Erre az előírásra akkor is figyelj, ha külföldön vásárolt különlegességeket hoznál haza. A szabályok szerint a nem szilárd, tehát folyékony anyagnak számít például a lekvár, a mogyoróvaj vagy akár a hógömb is.

Az is fontos, hogy a csomag űrtartalmát a gyártó egyértelműen feltüntesse. Ha ez nem szerepel a csomagon, akkor nem viheted fel a kézipoggyászodban a megvásárolt szuvenírt.