Ismét szigorít az Airbnb, már készülnek a szilveszteri bulikra

Pitz Dániel
Kiderült, hogyan szeretné az Airbnb megakadályozni, hogy szilveszterkor hangos házibulikkal zavarják a szálláshelyek lakóközösségeit.

Nem foglalhatnak december 31-re, csupán egy éjszakára szállást az Airbnb rendszerén keresztül azok, akik nem kaptak korábban pozitív véleményt a szállásadóktól. A cég így próbálja megakadályozni, hogy az évforduló éjszakáján hangos házibulikkal zavarják meg a szállásadók szomszédjait.

Az Independent arról számolt be, hogy a korlátozást egyelőre nyolc országban vezetik be. Így nem foglalhat egy éjszakára szállást  az Egyesült Államokban, Puerto Ricóban, Kanadában, Brazíliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Portugáliában és Hollandiában az, aki csak most regisztrált a platformra.

A most bevezetett korlátozás a korábbi foglalásokra nem vonatkozik.

Szilveszteri házibuli egy lakásban
Fotó: Getty Images

Nem először lépnek fel a házibulik ellen

A cég már 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt korlátozni kezdte a bulikat, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül úgy döntöttek: állandósítják a „partimentességet”.

Az intézkedés annyira sikeres volt, hogy 44 százalékkal csökkent a házibulikkal kapcsolatos panaszok száma. Tavaly szilveszterre pedig Nagy-Britanniában 68 százalékkal kevesebb incidens történt, mint egy évvel korábban.

Idén az Airbnb munkatársai kifejlesztettek egy algoritmust is, amivel megpróbálják előre, az érkezés előtt kiszűrni, hogy ki az, aki csak bulizás céljából szeretne lakást bérelni és a program segítségével egyszerűen visszautasítják a kérést.