A mindig nyüzsgő Peking: izgalmas látnivalók Kína fővárosában

Fatima
A 2022-es téli olimpiai játékok Kína fővárosában, Pekingben zajlanak. Sajnos a járványhelyzetben csak kevesek tapasztalhatják meg a pekingi hangulatot, mi azonban összeszedtünk néhány érdekességet és nevezetességet, hogy jobban megismerhesd az olimpia helyszínét.

Beijing, avagy magyarul Peking a Kínai Népköztársaság fővárosa, négy tartományi jogú városának egyike. Általában Kína politikai, oktatási, vallási és kulturális központjaként tekintenek rá, míg Sanghaj és Hongkong inkább gazdasági téren kiemelkedő városok. A lakosságot tekintve csak a második legnagyobb, ugyanis beelőzi a már említett Sanghaj. A város története egyébként nagyjából 3000 évre vezethető vissza – körülbelül annyi idős, mint London, hatszor idősebb New Yorknál és tízszer öregebb Sydneynél. Emellett a világ egyik legrégebben lakott területe is – a leletek szerint már 770 000-230 000 évvel ezelőtt is éltek arrafelé (a “pekingi embert” és egyéb kövületeket a Zhoukoudian Site Museumban lehet megtekinteni). Az évezredek folyamán egyre jelentősebbé vált, az országot több mint 700 éve Pekingből irányítják. 

És azt tudtad, hogy nem mindig hívták Beijingnek/Pekingnek? 

Mielőtt 1403-ban erre a névre keresztelték volna, a városnak több neve is volt: Jicheng (Ji városa), Yanjing (Yan fővárosa), Nanjing (déli főváros), Zhongdu (központi főváros), Dadu (Nagy Főváros), Beiping (Közép-béke) és még sorolhatnánk. Jelenleg pedig azt a megtisztelő címet nyerte el, hogy a világon elsőként rendezett nyári és téli olimpiát is. 

Tele világörökségi helyszínekkel

A történelmi viszontagságok és pusztítások ellenére a város számos jelentős történelmi értékkel rendelkezik. Sőt, a város hét UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont – közülük a legfontosabb a Tienanmen tér (mennyei béke kapuja), innen nyílik a Tiltott város bejárata. A Tiltott Város csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és Kína ceremoniális és hatalmi központjaként, a gigantikus épületegyüttes jelentőségét mi sem írná le jobban, mint hogy 1987-ben a világörökség része lett, az UNESCO a világ legnagyobb régi faépület-együtteseként tartja számon. Aki ellátogatna arra, fantasztikus és monumentális gyűjteményt tekinthet meg, ami a Ming- és a Csing-dinasztiák emlékeit foglalja magába. Ugyancsak világörökségi helyszín a Ming-dinasztia sírkamrája és a Nyári Palota – ez utóbbi a Kunming-tó partján lévő 60 méteres Hosszú élet-hegyen magasodik. Aki Pekingben jár, megnézheti a híres kínai nagy falat is, vagy a 2008-as nyári olimpiára épült Olimpiai Parkot

Itt nem merült ki a látnivalók sora, mindenképpen érdemes felkeresni a templomokat is, köztük az Ég, a Föld, a Nap és a Hold templomát, ezek négy nagy égtáj irányában helyezkednek el.

A város északi részén található világ az egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostora, a Lama templom.

Peking legrégebbi katolikus temploma a Szeplőtelen fogantatás katedrális, míg a Niucsie a város legrégebbi mecsete, de itt lakozik a legnagyobb és leghíresebb a kínai és kelet-ázsiai Konfuciusz-templom is. Parkok közül a legelőkelőbb a korábbi császári park, a Beihai, azonban a természet kedvelői inkább a Beijing Botanical Gardenbe látogassanak, nem mindennapi élményben lesz részük. 

Beijing Botanical Garden / Fotó: Artyom IvanovTASS via Getty Images

Tucatnyi jelentős múzeumot is felsorolhatnánk, ám ez nem mindenkinek kötné le a figyelmét – nem úgy, mint a Beijing Zoo, ahol egyebek mellett imádnivaló óriáspandákat lehet megnézni, vagy a Beijing Aquarium, ahol a vízi világ csodáival ismerkedhetnek a látogatók. 

Jó tanácsok utazóknak

Miután a legfontosabb látnivalókat átnéztük, jöjjön néhány tanács és érdekesség annak, aki pekingi utazást tervez. A China Highlights szerint ősszel vagy tavasszal érdemes utazni. Peking ugyanis a szélsőségek városa, ami a hőmérsékletet illeti. A legmagasabb mért hőmérséklet 42 °C, míg a legalacsonyabb -27 °C. Aki nem szeretné, hogy az időjárás megkeserítse az utazását, az megpróbálja áprilisra, májusra, szeptemberre, októberre vagy novemberre időzíteni a kirándulást. Érdemes utánanézni a nemzeti ünnepeknek is, és kerülni ezeket az időpontokat, mert ilyenkor hatalmas a tömeg a turisztikai látnivalók környékén.

Aki Pekingbe utazik, a nevezetességek megtekintésén túl valószínűleg vásárolni is szeretne jó áron – természetesen erre is megvannak a lehetőségek. A város egyik legnépszerűbb nemzetközi bevásárlókerülete a Vangfucsing, látványos üzletek zöme invitálja pénzköltésre a turistákat és a helyieket is. Olcsó, hamisított holmikhoz a Selyem utcában, a Hsziusujcsiében lehet hozzájutni, míg az elektronikai termékek szerelmeseinek kötelező ellátogatniuk Kína Szilícium-völgyébe, Csung Kuan Cunba. 

A bevásárlóutcákon túl az éjszakai életben is el lehet merülni, erre ideális helyszín a Szanlitun(wd) utca és annak környéke a Csaojang körzetben, a legtöbb klub és bár ugyanis ott található.