Mi történt az eddigi olimpiai helyszínekkel a játékok után?

Fatima
Javában zajlik a tokiói olimpia, nyolc új helyszín épült a nyári játékokra. De mi történik a stadionokkal és az uszodákkal az esemény után?

Sok olimpiai játék helyszínének többségét vagy a helyi közösség javára tartják fenn, vagy más célokra, például futballklubok fogadására. Lássuk, melyikkel mi történt a hosszú évek alatt.

2014. évi téli olimpiai játékok, Szocsi

A szocsi Fisht Olimpiai Stadiont a 2014-es téli olimpiai játékok alkalmával használták, és ma is áll. Sok felújításon esett át a 2018-as oroszországi Fifa Világkupára való felkészülés során. Azóta elsősorban a PFC Sochi labdarúgócsapat házi stadionjaként használják.

2012. évi londoni nyári olimpiai játékok

A londoni olimpiát követően az olimpiai stadiont többfunkciós létesítménnyé alakították át, és a West Ham United Football Club hívja immár otthonának.

2010. évi téli olimpiai játékok, Vancouver

A vancouveri Richmond Olympic Ovalt a 2010-es téli olimpiai játékok számára építették, és korcsolyapályaként használták. Ezt követően közösségi sportparkká alakították át, ma is használatban van.

1994. évi téli olimpiai játékok, Lillehammer

Az 1994-ben a lillehammeri téli olimpiai játékokon használt Lysgardsbakkene síugró aréna továbbra is használatban van, a közelmúltban a 2016-os téli ifjúsági olimpiának adott otthont.

2016. évi nyári olimpiai játékok, Rio de Janeiro

A 2016 -os olimpia megrendezésére irányuló ajánlat drága volt, sok sport- és médiahelyszínt, épületet céltudatosan építettek – legalább néhánynak van élete az olimpia után is. A Barra Olimpiai Parkot a 2016-os játékok hivatalos befejezése óta különböző rendezvényekre és koncertekre használják, beleértve a 2018 -as Multishow Awards-ot is – írja a Lonely Planet.

2008. évi nyári olimpiai játékok, Peking

A lenyűgöző Pekingi Nemzeti Stadiont vagy a “Madárfészket” a 2008-as pekingi nyári játékok alkalmával használták egy projekt keretében, amelyen nemzetközi építészek dolgoztak együtt Ai Weiwei kínai művésszel. A stadion továbbra is áll, kongresszusokra és futballmérkőzésekre bérelik. A várost a 2022-es téli játékok házigazdájának választották, amely néhány meglévő építményt újrafelhasznál.

Madárfészek, Peking / Fotó: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

Elhagyatott olimpiai helyszínek

Sajnos az összes költség és a ráfordított idő ellenére sok olimpiai helyszín nem talál új célt a záróünnepség után. Ilyen például a riói olimpia vízi stadionja, a 2004-es athéni nyári olimpia szinte összes helyszíne – az egykori olimpiai falu ma már elhagyatott, kísérteties maradvány, a Faliro Olimpiai Komplexum strandröplabda stadionja jelenleg kihasználatlan. Az 1984-es szarajevói téli olimpia számos helyszíne romokban: a Trebevic bobpálya mondjuk súlyosan megrongálódott a boszniai háború alatt, és soha nem építették újra.