Világ 2020. március 24.

Varázslatos Páfosz, ahol a szerelem istennője, Afrodité született

Fatima Világ 2020. március 24.
Sokan azt mondják, Párizs a szerelmesek városa, míg mások Velencét, vagy Rómeó és Júlia Veronáját, vagy éppen Rómát tekintik annak. Valójában azonban messze járnak az igazságtól, hiszen a szerelem városa mi más lehetne, mint az a hely, ahol a szépség és szerelem görög istennője, Afrodité született: PÁFOSZ!

Ciprus egy varázslatos szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre. Fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, két régióra osztja a helyet: délen a görögök, északon leginkább a törökök lakják. Számtalan nemzeti park, csodálatos tengerpart és látnivaló található ezen a kicsit sem unalmas helyen, ahol az ember egyszerre csöppen bele a török és a görög kultúrába, életérzésbe. Van azonban egy város, ami kiemelkedik az összes nevezetesség közül, ez Páfosz.

Aphrodite Beach, Ciprus / Fotó: Getty Images

Afrodité bölcsője

Páfosz ősidőktől kezdve a szerelem otthona: Párizs vagy éppen Verona Júliáékkal csupán egy kósza gondolat sem volt, amikor amikor a görög mitológia legbájosabb istennője, Afrodité a világra jött. Úgy tartják, a szépség és szerelem jelképe a sziget körüli tengerben született, ám kétféle monda létezik. Az egyik szerint – melyet Hésziodosz is megőrzött az Istenek születése című művében – Kronosz a sarlójával kasztrálta apját, Uranoszt, a levágott nemi szervet eldobta, ami a tengerbe pottyant. A víz morajlásba kezdett, és a habok közül egy kagylóhéjon emelkedett ki a mezítelen Afrodité, akinek szépsége elvakította Olümposzt (hegy, ahol az istenek élnek a görök mitológia szerint). Petra tu Rumiunál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának hívnak, ez Páfosz egyik legismertebb nevezetessége. Még az istennő neve is születésére utal, hiszen az aphrosz szó görögül ‘hab’-ot jelent. A másik történet szerint Afrodité Zeusz és Dióné lánya, Homérosz is így említi eposzaiban.

Afrodité sziklái / Fotó: Getty Images

Kihagyhatatlan látnivalók

Paphos és környékének közel 50 kilométeres partszakaszán sok strand közül választhatunk, vannak homokos és sziklás területek is. Itt megannyi lehetőség van az aktív kikapcsolódásra, például vízi sportok kipróbálására, hajókázásra. A gyerekek biztosan imádnák  az Aphrodite Waterparkot, ahol csúszdák és élménymedencék tömkelege várja a vállalkozó szelleműeket, de állatkert és a Lara Bay teknősvédelmi állomás is jó program lehet. A kultúra viszont benne van a levegőben, éppen ezért ajánlott ellátogatni a Dionüszosz házának romjaihoz, ahol megelevenedik a történelem. Dionüszosz a bor és mámor istene, a színjátszás patrónusa volt, nem utolsó sorban pedig Afrodité egyik szerelme, közös “gyerekeik” is születtek: a khariszok ( a báj, a jóság, a termékenység istennői), Hümenaiosz, a nász és a házasságkötés védőistene és Priaposz, a termékenység istene.

Fotó: Getty Images

Ezzel együtt a Kato Paphos Régészeti Parkra is időt kell szánni, ez világörökségi védelem alatt álló terület , római kori villák maradványaival és mozaikokkal kápráztatja el a turistákat. Rengeteg erőd, katakomba és királysír található még a területen, illetve Szent Pál oszlopa is, ami egy kőtömb, amelyhez odakötözték az apostolt, és megkorbácsolták. Az óvárosban nagyszerű bazárban lehet költeni a pénzt, vagy a pazar borászatok egyikében. A hely nemcsak gyönyörű, hanem olcsó is, és tökéletes választás szingliknek, szerelmeseknek, családoknak.

Agia Kyriaki Chrysopolitissa /Fotó: Getty Images

Keresés az oldalon