A legjobb programok az őszi szünetre a fővárosban

Fatima
Javában zajlik az őszi szünet, és még hol a vége?! A szülők és nagyszülők sokszor érezhetik, hogy kifogytak az ötletekből, így mutatunk pár szuper budapesti programot, ahol jól szórakozhatnak a kicsik és a nagyok.

Néha talán tehernek tűnik az őszi szünetben újabb és újabb elfoglaltságokat kitalálni a gyerkőcnek, mégis ki kell élvezni ezt az időszakot, amíg még lehet – hiszen eljön az idő, amikor inkább a barátokkal fog lógni, és a családi program már ciki lesz. Hogy egy kicsit segítsünk az ötletekből kifogyott szülőknek, összeszedtünk néhány jó programot és lehetőséget a fővárosban és környékén.

Örökzöldek

Korábban már írtunk nagyszerű programokról, amikért a család minden tagja rajongni fog, elevenítsünk fel párat! Elsőként a kalandparkokat említenénk, hiszen ezek mindig hoznak egy kis izgalmat a szünidőbe és aktív kikapcsolódást adnak. Sajnos bezárt a budapesti Római Kalandpark és a gödi Dunakaland Kalandpark, a veresegyházi Macikaland Kalandparkban viszont nemcsak mozogni lehet, hanem előtte vagy utána a medvékkel is megismerkedhetnek a csöppségek. A Visegrádi Kalandpark is üzemel, ráadásul sötétedés után is várják a vendégeket a reflektoros kivilágítással a még extrémebb élményért. Jó hír, hogy az őszi szünetben 10.28-án és 10.29-én is nyitva lesz az Orczy Kalandpark, ahol gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt 4-4 mászó és 1-1 csúszópályát alakítottak ki, így kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, bátorságukat és állóképességüket. Számtalan állatkert, vadaspark közül lehet válogatni a környéken, ott van a Tropicarium, de a szabadulószoba sem elvetendő ötlet – biztosan hatalmasat fog szólni a család, barátok körében (pláne, hogy október 25-én tartják a SzabadulóSzobák Éjszakáját).

 

Ha már a Tropicarium szóba került, október 29-én, pénteken ingyenesen látogathatják a faragott tökkel, vagy teljes halloween jelmezben érkező 14 éven aluli gyermekek.

Félelmetes és érdekes állatok látványetetésével várják a látogatókat ezen a napon, a program:

  • 10:30 lisztmajom etetés
  • 11:00 keselyűteknős etetés
  • 13:00 piranja etetés
  • 14:00 aligátor és nagy harcsa etetés
  • 15:00 muréna etetés

Őszi szünet az állatkertben

A Budapesti Állatkert az őszi szünetben kellemes és tartalmas kikapcsolódást kínál a gyermekes családok részére. Október 26-ig 10 és 15 óra között lehetőség adódik a gazdi jogsi megszerzésére, melynek célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. Október 27 és november elseje között A kék ajtó titka kalandjátékot lehet kipróbálni, de egyéb izgalmak is várják a családokat. Részletes program az állatkert oldalán. Csendben jegyezzük meg, hogy az őszi szünet végére esik halloween, így az ország legnagyobb állatkertje ezen alkalomból is szórakoztató programokkal kedveskedik a vendégeknek: október 29-én pénteken, este 6-tól éjjel 11 óráig különleges halloweeni programokkal várják az érdeklődőket az Állatkertben – lesz boszorkánykonyha, bátorságpróba, tüzes produkciók és rémisztő állatok! Részletek itt.

Kisvasúttal a budai hegyekbe

A budapesti Gyermekvasút az őszi szünetben is várja a kirándulókat: a vonatok mindennap közlekednek, nosztalgiavonatokat is indítanak, amikkel könnyen elérhetők olyan népszerű kirándulóhelyek, mint a Hárs-hegy, a János-hegy, Makkosmária, Normafa és Budakeszi környéke. Október 25-én, 26-án és 27-én az óránként induló hagyományos szerelvényeken kívül a C50-es mozdony is forgalomba áll két-két fordulóra. A hosszú hétvégén, október 30-án, 31-én és november 1-jén pedig a nosztalgia motorvonat közlekedik menetrend szerint.

Illusztráció: Getty Images

Egyébként díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják pecsétgyűjtő Kajla-útlevelüket és diákigazolványukat, emellett a gyermekek maximum két kísérője is 33 százalékos kedvezményre jogosult, így felfedezőútra indulhat a család.

Tökös kísérletek a Csodák Palotájában

Már szóba került halloween, amire a Csodák Palotájában is nagyon készülnek. Az őszi szünet minden napján 10:30, 12:30, 14:30, 16:30-as kezdéssel Öveges színpadi előadáson belül extra tökös kísérletekkel várják az érdeklődőket, például tökfagyasztás, ködöt hányó tök, tökös elefántfogkrém, tökös óriásbuborék, tökpuska és miegymás. 

Szünetelő nagyszülők és unokák a Ligetben

Fergeteges őszi szüneti programok várják a családokat, gyerekeket és (nagy)szülőket a Millennium Házában október 27-28-29-én 10:30-11:30 óra között. Az első nap állatkerti kalandokban vehetnek részt, megismerhetik a budapesti állatkert történetét, beszélgethetnek annak lakóiról, játszhatnak egy kicsit és saját kartonpapír állatkertet készíthetnek, hogy otthon is legyen mivel játszani. Másnap a világjáró Gundel palacsinta lesz a téma: miből áll híres finomság, és vajon mekkora utat tettek meg réges-régen a hozzávalói, hogy összeállhasson ez a finomság? A résztvevők képzeletben útra kelhetnek, és elkészíthetik saját útinaplójukat leendő kalandjaik feljegyzéséhez, végezetül október 29-i program a csobbanás a Széchenyiben – gyógyvízben ázó nagymamák és nagypapák, sakkasztalok a medencében, gőzfelhő a víz felett – elmerülhetnek a híres Széchenyi gyógyfürdő hullámaiban, az otthoni pancsolást pedig saját készítésű fürdősóval válik még élvezetesebbé. További információk és jegyek a Millenium Háza oldalán.

A Müpa is számtalan családi és ifjúsági programot kínál. Az őszi szünet alatt több zenés rendezvénnyel készülnek (például Babakoncert, Ringató, Tesz-vesz óvoda), kreatív játék is lesz hangokkal és hangszerekkel.

November másodikán zár a budapesti Magyar Vasúttörténeti Park, így érdemes kihasználni az elkövetkezendő pár napot és benézni oda – november elsején ráadásul ingyenesen látogatható.

És persze egy jó kis túrát is be lehet ütemezni – ehhez adunk tippeket az alábbi cikkünkben.