A balatoni InterCity-ken nem érvényes az országbérlet

A május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton InterCity-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is, az országbérlet nem érvényes.

A nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – közölte a Telex érdeklődésére a MÁV.

A lap olvasója a Balaton környékéről ingázik, ezért volt csábító számára a 18 900 forintos országbérlet az addigi 71 200 forintos ár helyett. Az első napokban nem is volt semmi gond, de május 15-én beköszöntött a MÁV-menetrendben a balatoni előszezon, és fordulat történt: a Tópart IC-hibrid vonaton szembesült vele, hogy nem jogosult használni az országbérletet, és teljes szakaszra kellett pótdíj ellenében jegyet váltania. A különbözet megfizetése nem volt lehetséges – írják. 

Országbérletet tart a kezében egy férfi
Egy utas mutatja országbérletét a május 1-jétől használható vármegye- és az országbérlet bevezetéséről, értékesítésének elindulásáról tartott sajtótájékoztató előtt a székesfehérvári vasútállomáson.
MTI/Vasvári Tamás

A Telex megkereste a MÁV-ot, amely azt a választ adta, hogy a május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is.

A vonat tehát a szezon elején a várható zsúfoltság miatt helyjegyes lett (ahogy eddig a megelőző években is volt), azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet.

Május 15-től tehát Budapest és Keszthely között közvetlenül valóban nem lehet majd az országbérlettel utazni. Ez azonban csak azokat az utasokat érinti, akik Budapestről utaznának Keszthelyig, vagy fordítva, hiszen az új bérletekkel Siófoktól Keszthelyig számos vonat igénybe vehető, ráadásul a Volánbusz naponta több alkalommal indít közvetlen járatokat Budapest–Keszthely–Budapest között, amelyekre az országbérlet érvényes – közölte a MÁV.

A MÁV azt ajánlja, hogy az országbérlet vásárlása előtt az igénybe vehető vonatokról a www.orszagberlet.hu oldalon tájékozódjanak az utasok.