Erre lehet számítani, ha Olaszországba utazunk

Fatima
Írunk arról is, hogy kinek kell letölteni a 14 napos karantént.

Olaszország egyike volt azoknak az országoknak, amelyeket a koronavírus kitörése a leginkább sújtott, jelenleg közel negyed millió fertőzött és 35 ezer halottat tartanak számon. Különösen az ország északi része volt érintett, most azonban ott is fokozatosan szűnnek meg az utazási korlátozások.

Ki utazhat?

Az olasz kormány legfrissebb útmutatásai szerint jelenleg az EU tagállamai és a schengeni térséghez nem tartozó államok között Algéria, Andorra, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Monaco, Marokkó, Új Zéland, Ruanda, Dél-Korea, San Marino, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, az Egyesült Királyság és a Vatikán utasai léphetnek be Olaszország területére, ez vonatkozik az állampolgárokra az ott élő külföldiekre, valamint családtagjaikra.

Aki az utazást megelőző 14 napos időszakban Örményországban, Bahreinben, Bangladesben, Bosznia-Hercegovinában, Brazíliában, Chilében, Koszovóban, Kuvaitban, Észak-Makedóniában, Moldovában, Montenegróban, Ománban, Panamában, Peruban, Dominikai Köztársaságban és Szerbiában tartózkodott vagy áthaladt azon, attól július 31-ig megtagadják a belépést – kivételek akadnak.

Az ideiglenesen Olaszországban élő külföldi állampolgárok visszatérhetnek otthonaikba, más országok lakosai számára, akiknek hazatérésüknek át kell haladniuk, a repülési transzferek megengedettek, amíg nem hagyják el a repülőteret. A hajóval, komppal érkezők is folytathatják az útjukat attól függően, honnan jöttek – de feltételekkel, amikről tájékozódni kell.

Koronavírus - Olaszország
Két védõmaszkot viselõ gondolás szállít egy utast a velencei Canal Grande nevû csatornán 2020. május 18-án.
MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Mielőtt felszállnának repülőgépekre vagy kompokra, az utazóknak ki kell tölteniük egy ellenőrző űrlapot, amelyen igazolják, hogy áthaladnak, és mindenkinek, aki külföldről érkezik, fel kell készülnie arra, hogy saját nyilatkozatot kell benyújtani, amin az utazást megindokolják, amikor a légitársaságok tisztviselői vagy a rendőrség biztonsági ellenőrzés céljából megállítja őket.

Kinek kell karantén?

Aki Olaszországba érkezik, de nem az EU-ból vagy a schengeni térség országaiból vagy az Egyesült Királyságból, Andorrából, Monacóból, San Marinóból és Vatikánból, akkor 14 napig el kell szigetelődnie. Miután a karantént letöltötte, megengedett a régiók közötti utazás, de előzetesen regisztrálnia kell, ha Szardínia, Puglia, Szicília és Calabria látogatására készül.

Az egész országban kötelező a maszk viselése beltérben, a tömegközlekedési eszközökön és kültéren is, ha nem lehet fenntartani a biztonságos távolságot – kivéve Lombardia területén, ahol kint és bent is kötelező – írja a Lonely Planet.

Jelenlegi állapot Olaszországban

A legtöbb korlátozást megszüntették, de az éttermekben, bárokban, strandokon, fürdőkben, vidámparkokban, üzletekben, múzeumokban és szállodákban mérik a testhőmérsékletet, buzdítanak a kézfertőtlenítésre. A társadalmi távolodást gyakorlatilag mindenhol be kell tartani, éttermekben és bárokban maszkot kell viselni, ha nem ülünk az asztalnál.

Számos látnivalónál korlátozzák a belépést, és megkövetelik a látogatóktól, hogy előre foglaljanak, ezért utazás előtt érdemes időben utánanézni.

Róma: A Vatikáni Múzeum bevezette az időzített belépést, speciális foglalásokra van szükség. A látogatóknak maszkot kell viselniük, és a belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet, és a társadalmi távolodás betartandó. Hasonló szabályok vannak érvényben a Colosseumraés a környező régészeti parkra vonatkozóan is.

Firenze: A Duomo-székesegyház és múzeuma hordozható eszközt alkalmaz a védőtávolság betartására, az Uffizi Galéria pedig korlátozza az engedélyezett látogatók számát: a bejáratnál hőmérsékletetmérés és a maszk kötelező. A Galleria dell’Accademia és a Palazzo Pitti szintén újból megnyílt hasonló korlátozásokkal.

Velence: A Dózse-palota jelenleg csütörtökön és vasárnap van nyitva, a jegyárak 15-ről 13 euróra csökkentek; július 31-től minden nap nyitva lesz. A híres vendéglátóegységek – mint a Caffè Florian – újra megnyíltak, a gondolák pedig ismér járnak.

Eközben az ország többi részén: A pisa ferdetorony látogatóinak előzetesen jegyet kell vásárolniuk. Pompeinél 150 fő engedélyezett egyszerre 15 perces turnusban, a történelmi helyet két egyirányú úton járhatják be.

Hogy vannak az olaszok?

Luigi Di Maio külügyminiszter hangot adott annak, hogy ne kezeljék őket leprásokként, eközben a belföldi utazások csökkennek, és a külföldi látogatók pedig csak lassan térnek vissza. Más jelentések szerint az olaszok egyre inkább vágynak a nyaralásra, a tengerpartra, összejövetelekre a hosszú karantén után.