Fotókon a 230 milliárdos New York-i klímaközpont

Két évnyi várakozás után kihirdették az egyik legnagyobb New York-i beruházás győztesét, így most már bárki megtekintheti, hogy milyen lesz a városba tervezett klímaközpont.

Fenntarthatóság, zöld energia, klímavédelem, környezettudatosság: szavak, amiket nap mint nap hallunk, sokan mégsem tudják pontosan, hogy mit jelentenek, arról pedig még kevesebbet tudunk, hogy mit lehet tenni egyéni szinten azért, hogy megóvjuk a bolygónkat. Ezt a hiányosságot próbálja meg orvosolni a New Yorkban hamarosan megépülő klíma központ, amiről megérkeztek az első látványtervek is – írja az Archinect.

A Nagy Almában több mint két évvel ezelőtt merült fel egy olyan épületegyüttes megépítése, ami egyszerre kutatási központ, múzeum, oktatási és ismeretterjesztő intézmény és aminek a fő célja az, hogy a klímaváltozásra és az ebben viselt emberi felelősségre hívja fel a figyelmet. A pályázatra rengeteg terv érkezett, amiből a város polgármestere, Eric Adams és a csapata nemrégiben kiválasztotta a győztest, a SOM építészirodát. A Manhattan és Brooklyn között elhelyezkedő Governors Island-re tervezett épület

a tervek szerint 700 millió dollárba, vagyis több mint 230 milliárd forintba kerül majd

Oktatási központ, laboratóriumok és lakóházak is épülnek a New York-i szigeten
Oktatási központ, laboratóriumok és lakóházak is épülnek a New York-i szigeten

Fotókon a 230 milliárdos New York-i klímaközpont

Oktatási központ, laboratóriumok és lakóházak is épülnek a New York-i szigeten
A New York-i klímakapusz egyik terve, amiben a helyi fák és növények is fontos szereppel bírnak
A 700 millió dollárba kerülő klímaközpont egyik látványterve, rajta az egyik épülettel
A New York-i Governors Island szigete felülnézetből
Fotó megosztása:

Az új kampusz célja az, hogy modellként szolgáljon és a zöld energia, a fenntarthatóság jelképe legyen – nem csupán Amerikában, de az egész világon. A tervek alapján az épületegyüttes tökéletesen kihasználja majd a sziget zöld felületeit, a meglévő természeti képződményeket egyszerűen beépítik majd a komplexumba.

A 400 ezer négyzetméteres területen laboratóriumokat, üvegházakat, ismeretterjesztő központokat, de még lakóhelyeket is találunk majd.

A város vezetése ezen felül szeretné azt, hogy a helyi lakosoknak különböző tanfolyamokat is szervezzenek, ahol további, hasznos információkat kaphatnak az újrahasznosításról, az éghajlatváltozásról és az energiatakarékosságról.

Az egyelőre még hivatalos névvel nem rendelkező központot természetesen a lehető leginkább környezetbarát módon tervezik felépíteni. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a komplexum teljes egészében helyben termelt napenergiával biztosítja majd a saját működését. Másrészt azt, hogy a nem ivóvízre vonatkozó vízigényt teljes egészében esővízből és tisztított szennyvízből látják majd el. A New York-i politikusok azt remélik, hogy

a területen legalább ezer-ezerötszáz munkahelyet tudnak majd teremteni,

így hiába kerül elképesztően sokba a megépítése, hosszú távon abban bíznak, hogy évi egymilliárd dolláros bevételt generál majd a sziget új épületegyüttese.