Robotok nyomtatják ezt a hotelt Texasban

Turi Dániel
Az épületegyüttes 3D nyomtatással készül és lesz benne medence, edzőterem valamint lakóépületek is.

A fenntarthatóság, a környezettudatosság egyre fontosabb a különböző építkezések során is és nem kizárólag a megemelkedett energiaárak miatt. Rengeteg olyan technológiai lehetőség van, amivel úgy építkezhetünk, hogy közben óvjuk a környezetet is: ezek közül a legnépszerűbb talán a nyomtatásos építési technológia, amivel hamarosan egy egész hotel születik majd meg Amerikában – írja a Designtaxi.

A dán Bjork Ingels Group – röviden BIG – és az ICON 3D nyomtatással foglalkozó cég közös álma valósul meg a texasi Marfa városában: az El Cosmico névre keresztelt hotel és kemping minden eddiginél futurisztikusabb megoldásokkal készül majd el. A jelenleg nyolchektáros területet, ahol nemsokára megkezdik az építkezést, a projekt befejezésével több mint huszonnégy hektáros lesz majd és az épületek alapját az űrkutatás inspirálta. A tervezők ugyanis kifejezetten azt vették alapul, hogy hogy nézne ki egy ilyen épületegyüttes a Marson vagy a Holdon,

mindenképpen valamiféle, nem evilági hotelt szerettek volna ugyanis építeni.

És a tervezők szerint itt jött képbe a 3D nyomtatás lehetősége is.

A nyomtatott apartmanházak, amik a sivatag színeiben pompáznak
A nyomtatott apartmanházak, amik a sivatag színeiben pompáznak. Fotó: ICON

– Annak ellenére, hogy a 3D nyomtatás még mindig gyerekcipőben jár, mégis olyan látványos házakat, kunyhókat, csőszerű építményeket lehet vele létrehozni, amik semmiben nem hasonlítanak azokra, amiket emberek építettek.

Egyszerű, mégis lenyűgöző felépítésű házakat tudunk így gyártani,

amik valahol sokkal természetesebbeknek hatnak, még úgy is, hogy valójában egy robot építi őket – magyarázta Bjarke Ingels.

Az egyik, 3D-nyomtatott hotelszoba
Az egyik, 3D-nyomtatott hotelszoba

Robotok nyomtatják ezt a hotelt Texasban

Az egyik, 3D-nyomtatott hotelszoba
A nyomtatott hotel látványterve, rajta a medencével
A nyomtatással készült El Cosmico esti megvilágításban
A 3D-nyomtatással készült hotel kívülről
Fotó megosztása:

Az El Cosmico a tervek szerint egyébként egyszerre több igényt is kielégíti majd.

Felhúzzák a már említett hotelt, természetesen minden olyan luxussal, ami ma már elengedhetetlen: medencével, wellness-központtal, edzőteremmel.

A két csapat emellett szeretne még lakóházakat is építeni, egészen pontosan apartmanokat, amiket meg is vásárolhatnak az érdeklődök. A Design Taxi információi alapján az épületek többek közt azért is lesznek igazán különlegesek, mert olyan betonkeverékből készülnek majd, amik a sivatagéhoz hasonló árnyalatúak lesznek és így tökéletesen illeszkednek majd a környezetbe. A BIG és az ICON egyelőre az építkezés kezdeti fázisában van, a tervek szerint legkorábban 2024-ben kezdődhet meg az El Cosmico első nyomtatási fázisa.