Egyszerre két országban aludhatunk ebben a hotelben

Turi Dániel
A francia-svájci határon fekvő Hotel Arbez a világ egyik legkülönlegesebbje: a két országban egyszerre fekvő szálloda az elhelyezkedése miatt örök élmény lehet minden látogatónak.

Minél több helyet fedezünk fel az utazásaink során, minél több kultúrával ismerkedünk meg, annál nagyobb élményben lehet részünk. A francia és svájci határnál fekvő La Cure városában található hotelben erre minden lehetőség meg is van, hiszen a szállás egyszerre két országban található – írja a CNN.

A hotel kívülről, a svájci határral a háttérben
Fotó: Photononstop via AFP

Láttunk már gitáralakú hotelt, szállást, ami olyan, mintha Frodó otthona lenne A Gyűrűk Ura című filmből, de több millió forintos hotelszobákból is akad rengeteg. A Hotel Arbez azonban bizonyos szempontból még ezeknél is különlegesebb:

a szállás ugyanis szó szerint a francia-svájci határon fekszik, így ha itt szállunk meg, egyszerre mind a két országban tartózkodunk.

A szálloda története természetesen cseppet sem hétköznapi és egészen 1862-ig nyúlik vissza. Ekkora ugyanis határmódosításban állapodtak meg a franciák és a svájciak, aminek következményeként nehezebb lett határokon átívelő üzleti tevékenységet folytatni. Csakhogy a törvény kimondta, hogy a már meglévő épületekre nem vonatkozik a módosítás, így hát egy helyi kereskedő villámgyorsan építkezésbe kezdett és felhúzta a házat a határon. Az egyik oldalon egy francia kocsmát nyitott, a másikon pedig egy svájci kisboltot – a törvények miatt pedig mindezt teljesen legálisan.

Az étterem, ami ketté lett osztva svájci és francia részre
Fotó: Photononstop via AFP

Végül 1921-ben alakították át hotellé az épületet, ami ezzel a különleges tulajdonságával lett a látogatók egyik kedvence. A CNN leírása alapján több, úgynevezett „két nemzetiségű” szoba van, ahol a szobák egyik fele Franciaországban, a másik Svájcban található. A láthatatlan határ a hotel éttermét is átszeli, így a vendégek dönthetnek, hogy épp melyik országban szeretnének vacsorázni – érdekesség azonban, hogy rendelni nem feltétlen lehet ugyanazt.

Azoknak, akik a francia oldalon ülnek, le kell mondaniuk a Tomme Vaudoise névre hallgató svájci sajtról, ezt ugyanis tilos Franciaországban árusítani.

Hasonló a helyzet a francia Morteau kolbásszal, ami a törvényeket betartva nem forgalmazható Svájcban.

A fizetésnél azonban már mindenkinek könnyű dolga van, hiszen eurót és svájci frankot is elfogadnak. A különböző töltők miatt sem kell aggódniuk az ideérkezőknek, ugyanis bár más a francia és a svájci szabvány a konnektorokra, a szobákban mind a kettő megtalálható.