Világ 2021. augusztus 12.

Görögország és Törökország a legnépszerűbb nyári úti célok között

Fatima Világ 2021. augusztus 12.
Jelenleg 100 úti cél közül válogathatunk, ez a szám hamarosan 120-ra növekedhet. Melyek a legnépszerűbb desztinációk, és mire kell figyelni erről a Budapest Airport szóvivője, Valentínyi Katalin beszélt.

“Amikor leállt a reptér, jobban mondva csökkent a forgalom, mi már akkor, másfél évvel ezelőtt elkezdtünk készülni arra, mi lesz majd, ha dinamikusan elkezd növekedni – eljött ez a pillanat a nyárral, az utazási korlátozások feloldásával. Nagyon vártuk az EU-s covid-igazolványt, hiszen ez Európában nagyon megkönnyíti az utazást, de sok más célpontra is utaznak az emberek – nyilván ahogy az oltottság mértéke nő, ez is nagyon meglöki. Sokkal könnyebben tudnak utazni azok, akik be vannak oltva” – kezdte az RTL Klub Reggeli műsorában Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Kommunikációs Igazgatója, szóvivője.

A legnépszerűbb úti célok közt a klasszikus nyaralódesztinációk, például Görögország, Törökország, Spanyolország, de az európai városok és Dubaj is felkerült a toplistára. 

Jelenleg 100 desztináció érhető el Ferihegyrőlegyre nagyobb töltöttséggel közlekednek a gépek -, ám azt remélik, az ősz folyamán 120-ra emelkedhet. Éledezik a reptér: a temérdek visszatérő járat mellett megjelent új elérhető úti cél (például a Ryanair Budapest-Shannon járata), és egy új légitársaság, az olcsó flydubai is. A jelek arra utalnak, hogy a dinamikus növekedés folytatódni fog.

Mire kell figyelni?

A szakértő három nagy csoportra bontotta az úti célokat: az EU országaira (ahol működik az igazolvány), azokra az országokra, melyekkel kétoldalú megállapodást kötöttünk (kölcsönösen elfogadjuk egymás védettségi igazolványát), minden más esetben lehet menni, de meg kell nézni, milyen feltételeket kell teljesíteni. Ezt a legegyszerűbben a Konzuli Szolgálat honlapján tudják megtenni az utazók.

NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Valentínyi Katalin a beszélgetésben kitért a reptéren végbement fejlesztésekre, az ottani protokollról is beszámolt. Aláhúzta: noha a reptéren nem kell maszk, a járatokon és a külföldi úti célon szükség lehet rá, ezért mindenképpen legyen a zsebben. Kiemelte: ha szükséges az igazolványok, dokumentumok ellenőrzése, ez hosszabb check-innel járhat, így mindenképpen érdemes legalább 2 órával az indulás előtt megérkezni a reptérre.

Keresés az oldalon