Világ 2021. július 21.

Szigorítanak a franciák augusztus elejétől

Fatima Világ 2021. július 21.
Franciaországban megkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma - közölte Gabriel Attal francia kormányszóvivő.

Attal azt is elmondta, hogy a kormány hétfőn változtatásokat hajtott végre a járvány elleni stratégiájában, a többi között meghatározatlan ideig mérsékelt összegű bírságokat alkalmaznának a szabályszegő üzletekkel szemben. Hangsúlyozta: az augusztus elején hatályba lépő járványügyi intézkedések mindemellett a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

Mit takar a szigorítás?

Franciaországban egyebek mellett kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára, illetve az oltási igazolványok felmutatása lesz kötelező számos helyen, így megkövetelik azoktól, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni.

A tervezett 45 ezer eurós (16 millió forint) bírságokat olyan üzletekkel szemben, amelyek nem kérik el a vendégek oltási igazolványát, egyelőre 1500 euróban (540 ezer forint) szabják meg.

A bírság összege azonban progresszívan növekszik ismételt szabályszegés esetén – tette hozzá Attal. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a járványügyi ellenőrzések kezdetben azt hivatottak segíteni, hogy az emberek hozzászokjanak az intézkedések alkalmazásához, és ezért nem fognak rögtön az elején bírságolni.

Illusztráció: Getty Images

Attal nem tudta pontosan megmondani, ez a hozzászoktatási időszak meddig fog tartani – úgy fogalmazott, hogy az új szabályokhoz való alkalmazkodás több mint egy hetet, de egy hónapnál kevesebb időt fog majd igénybe venni. A kormányzati intézkedések része az is, hogy a koronavírusra pozitívan tesztelt személyeknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A hétvégén a kormányzati elképzelések miatt tüntetések voltak. A járvány kezdete óta a 67 millió lakosú országban több mint 5,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 111 678-an hunytak el a vírus okozta betegségekben.

(MTI)

Keresés az oldalon