Belföld 2021. március 25.

Száz munkavállalóból tízet tudtak megtartani itthon, másutt alig kellett elküldeni embert

Fatima Belföld 2021. március 25.
Berlinben napokon belül érkezett a segítség, Franciaországban 10 ezer eurós támogatást kap minden étterem, itthon eközben ágazati bértámogatási programmal barátkoznak a segítségre szorulók.

A járvány miatt november 11-e óta a magyar vendéglátósok mozgástere szinte megszűnt. A nemzetközi hírű budapesti szórakozónegyedben korábban turisták tömege hömpölygött, most szinte üresek az utcák. Van olyan vendéglátóhely ahol száz munkavállalóból tízet tudtak megtartani itthon, külföldön pedig alig kellett elküldeni embert.

Berlinben egyik napról a másikra jött a segítség

Kiss Attila budapesti üzemeltető, aki Berlinben is hasonlóval foglalkozik, pontosan látja, hogy hol hogyan éli vagy nem éli túl a krízist egy vendéglátóhely.

“116-an voltak állományban, most tizenvalamennyien vannak még. Összehúztuk magunkat – mondjuk nyáron még annyira nem kellett, de ősztől, amikor a határt is lezárták, akkor végképp. Ilyen intézkedéseknél nagyon fontos a sebesség, talán volt az első lezárás után is valamifajta bértámogatás, de mire az kiderült, hogy lesz, addigra már csomó embert el kellett küldeni, nem lehetett ekkora üzemet nullán tartani hosszasan” – kezdte a Fókuszban Kiss Attila, a Szimpla alapítója, aki egyébként Berlinben is üzemeltet vendéglátóhelyeket. Szerinte a németországi válságkezelés annyira gyors volt, hogy pár nappal az első lezárás után már a vállalkozók számláin voltak a támogatások.

“Én senkinek nem mondtam fel egyik helyen sem, de azért persze elszállingóztak páran. Érdekes, hogy a legtöbben oltóközpontokba mentek, mert van egy olyan policy, hogy az oltóközpontokba azok dolgozzanak, akiknek nincs munkájuk a járvány miatt – alapvetően a Lufthansa stewardessei és a vendéglátásban dolgozók.”

Bezárt étterem a koronavírus miatt
Fotó: Getty Images

A Kazinczy utca egyik nívós étterme, a Las Vegan’s csökkentett létszámmal, de üzemel. A bevételük és a támogatás éppen a nullára hozza ki a vállalkozást. “2019 szezonjában még 100 fő körül volt a teljes létszámunk, ebben természetesen nagyon sok diákmunkás is volt, illetve alkalmi meló. Most jelen pillanatban 35 fő az, akit tudunk foglalkoztatni” – mesélte Papp Péter, az étterem tulajdonosa. 

“A bértámogatásokkal, különböző kedvezményekkel talán  a nullát elérjük, de profitra esély nincsen. Reméljük, hogy a nyár jobb lesz, úgy talán kicsit pluszba tudunk menni. Már régóta arról szól, hogy a működésünket tudjuk fedezni és nem arról, hog yúj dolgokat csináljunk, beruházzunk, bármi jó dolog történjen velünk” – vette át a szót Hajdler Bianka, Las Vegan’s másik tulajdonosa.

A franciáknál 10 ezer eurós támogatás

“A francia kormány a francia éttermeket vagy éttermeseket egységesen havonta 10 ezer euróval támogatja, függetlenül attól, hogy kinek mennyi volt a forgalma. Ebbe az az összeg, amit havonta az elvitellel csinálnak – teljesen mindegy, mennyi volt a forgalmuk – nem számít bele – mondta Horváth Zoltán, aki a franciaországi Corbignyban üzemeltet éttermet.

Keresés az oldalon