Világ 2021. július 16.

Nagyot szigorítottak a spanyolok

Balázs Világ 2021. július 16.
A szaporodó esetszámok miatt kijárási tilalmat rendeltek el Spanyolország több városában.

Spanyolországban hétfőn tovább emelkedett a COVID-19 fertőzési rátája, és elérte a 100 000 lakosra vetített 368 esetet  – közölték a hatóságok, ami több mint háromszorosa a két héttel korábban mért adatoknak és a fertőzések száma különösen a fiatalok körében ugrott meg.

Fernando Simon epidemiológus, a spanyol Egészségügyi Minisztérium egészségügyi vészhelyzetek kezelésére létrehozott központjának vezetője szerint a növekedés üteme az elmúlt napokban csökkent, mivel a tisztviselők úgy vélik, hogy a legújabb hullám a tetőpontjához közeledik. Dicsérte továbbá az új korlátozásokat, amelyeket a súlyosan érintett mediterrán régiókban, Katalóniában és Valenciában jelentettek be.

„Még mindig olyan helyzetben vagyunk, hogy csökkentenünk kell a kockázatokat” – mondta egy sajtótájékoztatón, és „igazán drámainak” minősítette a helyzetet Katalóniában, ahol a múlt héten volt a legmagasabb a megbetegedések száma, országszerte a 100 000 lakosra jutó 725 esettel.

Simon szerint a katalóniai fertőzéshullám a belföldi és külföldi turisták növekvő számának, valamint a fertőzőképesebb Delta-variáns terjedésének tudható be. Hozzátette, hogy a fiatalok körében az alacsonyabb oltási arány, valamint a nyári szünet alatti utazgatásaik is szerepet játszanak a fertőzés terjedésében.

A katalán regionális kormány bejelentette, hogy mindent, beleértve a bárokat is, be kell zárni hajnali 12:30-kor, a társasági összejöveteleket tíz főben maximalizálják, a közterületeken pedig tilos lesz enni vagy inni. Az intézkedések bírósági jóváhagyásra várnak, ugyanis a COVID-19-cel szembeni válaszlépésekért felelős regionális hatóságoknak bírósági engedélyre vagy kormányrendeletre van szükségük a szigorúbb intézkedések bevezetéséhez, beleértve a lezárásokat, valamint az utazási és kijárási tilalmakat is.

Egy bíróság a szomszédos Valencia régió több mint 30 településén engedélyezte, hogy a fertőzések számának emelkedését korlátozandó éjszakai kijárási tilalmat vezessenek be. A végzés alapján elrendelték a hajnali 1 órától 6 óráig tartó kijárási tilalmat a több mint 5000 lakosú, magas kockázatúnak ítélt városokban, köztük a fővárosban, Valenciában és a helyi turisztikai központban, Benicassimban. A 10 főnél nagyobb létszámú társasági összejöveteleket is betiltották.

(Via)

Keresés az oldalon