Élmény 2019. augusztus 12.

Hétvégi kiruccanást tervezel? Legyen Barcelona a célállomás!

Gulyás Judit Élmény 2019. augusztus 12.
Nem csupán történelmi nevezetességei, de különleges hangulata, színes kultúrája miatt is érdemes felkeresni a katalán fővárost. Nálam jó ideje bakancslistás úti célként szerepelt, ezért nem volt kérdés, hogy még ebben az évben kipipálom. Úti beszámoló.

Az utazásaimat változatos társaságokkal szoktam tervezni, ezúttal az egyik legjobb barátnőmet sikerült egy rövid két perces beszélgetéssel meggyőzni arról, hogy ruccanjunk ki:

„Most van olcsón repjegy, foglalom jó?” „Jó.” – hangzott a biztató válasz.

Igazából, ha egyszer eldöntötted, hogy szeretnéd látni Barcelonát, viszonylag könnyedén megteheted: naponta több fapados járatot is indít a Wizzair és a Ryanair is, ha szerencséd van, akkor időnként ráadásul elképesztően olcsón szerezhetsz magadnak repjegyet.

Mi a Wizzairt választottuk ki magunknak, mivel rendelkezem klubkártyával, amit egyébként mindenkinek ajánlok, aki még eddig nem váltotta ki. 

Tavaszi kiruccanást terveztünk, mert ez alkalommal inkább a városnézés volt az utazásunk célja, nem pedig a nyaralás. Márciusban még nincs annyi turista, igaz, fürdőzéshez sem elég alkalmatos az idő, de bőven el tudtuk foglalni magunkat az öt nap alatt sok minden mással, Ám Barcelona bármikor látogatható, élmény így is, úgy is vár minket a városban. 

Miután megérkeztünk, útba igazítottak minket, hogy a reptéren célszerű beszerezni egy travel cardot, amivel az összes tömegközlekedési eszközt igénybe vehetjük. Ennek ára változó, de több napra is megvásárolható. A városban működik shuttle busz is, ami közvetlenül, különdíj fejében egyenesen a központba szállít, sajnos azonban ott jártunkkor éppen sztrájkoltak a sofőrök, így kénytelenek voltunk a hagyományos kötött pályás megoldást igénybe venni, amivel egy kis keringés után sikeresen elértük a szállásunkat a La Ramblán.

A hostal tökéletesen elég

A szállásfoglalásnál a következő szempontjaink voltak: jó elhelyezkedés, kulturált szoba, szép, és saját fürdő. Egy kellemes kis “hostalt” találtunk végül, ezt nagyjából a hostel és a hotel közé tudnánk besorolni.

Luxust nem szabad várni az ilyen helyektől, de ár-érték arányban tökéletes meg voltunk vele elégedve, és minden igényt kielégített. Vagyis az egész napos talpalás után nyugodtan le lehetett zuhanyozni és szépen el tudtunk dőlni holt fáradtan aludni.

Nem vagyunk hajcsárkodós turisták, vagyis szeretünk inkább átszellemülni, kicsit asszimilálódni a helyi viszonyokhoz, így jellemzően sokat sétáltunk a városban. Hamar megállapítottuk, hogy a híres piac, a La Boqueria éppen két háztömbnyire van tőlünk, ami tényleg annyira lenyűgöző, mint ahogy mondják. Rengeteg csodaszép gyümölcs, sonkák, sajtok, tengeri herkentyűk, és pazar édességek végtelen, szemet kápráztató sorait láttunk magunk előtt.

Elsőre hirtelen nem is tudod, mihez kapj, mert a látványtól legszívesebben mindent azonnal megennél. Ennek persze egyrészt a gyomrunk, másrészt a pénztárcánk szabhat határt, hiszen az árak igen borsosak, a hagyományos szupermarketekhez képest. De egyszer mindenképp ki kell próbálni, megmártózni a helyi kulináris élvezetek mekkájában. A piacon egyébként kávézók és éttermek is vannak, ha esetleg nem sikerül eléggé megtömni a hasunkat. Levezetésképp pedig érdemes körbenézni az óvárosban is.

La Boqueira, piac a La Ramblán

Ha Barcelonában jársz, nem tudod kikerülni Gaudí hagyatékát. Számos épület őrzi a mester emlékét, de mégis a legjelentősebb alkotása, az általa is fő művének aposztrofált Sagrada Família lett, mely mind a mai napig nem készült el. Építése 1882-ben kezdődött, ha egyszer elkészül, a világ legnagyobb bazilikája lesz. Gaudít 1883-ban bízták meg a munkálataival, életének további részét főként ennek szentelte.

Ha meglátogatnád, érdemes előre jegyet váltani online, mert így elkerülheted a hosszas várakozást.

 

Ily módon már akár 15 euróért is vehetsz már jegyet, bár személy szerint azt javaslom, hogy ne hagyd ki a tornyot sem, mert páratlan élmény. Amikor mi látogattuk meg a bazilikát, délelőtt megvettük a belépőinket, és kora délután be is tudtunk menni, valószínűleg ez a nyári csúcsidőszakban szinte lehetetlen vállalkozás. Érdekes és lényegre törő audio-guide elérhető, amivel sok hasznos infót kaptunk.

Nagyon szeretem az építészetet, és rengeteg szép helyen jártam, de a Sagrada Família kifejezetten nagy hatással volt rám. Főleg az a tudatos, szakrális átgondoltság kápráztatott el, aminek mentén haladnak a kivitelezéssel. A bazilikában mindennek oka van, semmi sincs véletlenül, vagy csak úgy. Lélegzetelállító a színek összjátéka, a monumentalitás, és mégis az a végtelen egyszerűség, ahogyan működik ez a tér. Egyszerűen kihagyhatatlan.

Jártunk még a Güell parkban, megnéztük a kikötőt, a tengerpartot, és – tekintettel arra, hogy csak lányok utaztunk –  természetesen a Corte d’Inglese nevű gigantikus méretű áruházat is be kellett iktatni.

Sajnos pár látványosságot, mint például a Montjuic vagy a Tibidabo már nem tudtunk megnézni, végül kevésnek bizonyult az időnk, de ezeket mindenképpen ajánlatos megnézni, ha valaki ide utazik!

Sagrada Família még ma is épül. Fotó: Gulyás Judit

A másik hely, ami Gaudíhoz köthető, és kár kihagyni, ha már egyszer ellátogattunk Barcelonába, a Güell-park. Az ötlete Eusebi de Güell-től származik, aki egy parkos kertvárosi városrész kialakításával bízta meg a mestert.  A mintegy 17 hektáron elterülő park minden elemét a természet ihlette. Általában itt is sokan vannak, így nekünk is várni kellett a jegy megváltása után néhány órát (addig is bóklásztunk egyet). A park, ami az UNESCO Világörökség részét képezi, olyan, mintha egy mesekönyvbe csöppentünk volna, furcsa építészeti megoldások, titkos kertek, különleges színek. Azon se csodálkoztam volna, ha egy jó tündér kilépett volna az egyik oszlop mögül. A bejáratánál ott pihenget a város jelképe, a sárkány – amit a kortárs szuvenír művészek minden lehetséges formában feldolgoztak, és városszerte próbálják ránk sózni eme remekműveket.

Kicsit fentebb sétálva megint csak gyönyörködhetünk a városban, mert ha egyszer az ember odafér a többiektől, nagyszerű a kilátás. 

A Güell-park sárkánya, Barcelona jelképe. Fotó: Gulyás Judit

Ezt kóstold meg, ha Barcelonában jársz

Ételek tekintetében a spanyol konyha számomra nem annyira kimagasló, mint például az olasz, vagy a görög. Ettem paellát és tapast is, utóbbit a Jai-ca nevű bárban, amit több ismerős javaslatára kerestünk fel, és nem kellett csalódnunk.

A Jai-ca Bár ínyencségei. Fotó: Gulyás Judit

Összességében nagyon jó élményekkel távoztunk, Barcelona egy olyan hely, amit az év bármely szakában felkereshetünk, biztosan nem fogunk csalódni, és mindenki megtalálhatja azt, amire épp szüksége van.

Amire érdemes figyelni:

  • Rengeteg a zsebtolvaj, erre külön többen is felhívták a figyelmünket, így én például mindenhova a hátizsákomat ölelgetve mentem
  • Mielőtt elutazik az ember, jó ha megtervezi, mit szeretne pontosan megnézni, és mennyi idő áll a rendelkezésére, hisz rengeteg a látnivaló
  • A helyi Carrefour nevű szupermaketekben kiváló minőségű sajtok és sonkák vannak, töredék áron a piachoz képest, ha haza is szeretnénk hozni, érdemes inkább onnan bevásárolni.
  • A tengerpart környékén sok az árus, akik a szép szóból nem annyira értenek, határozottan meg kell nekik mondani, hogy nem akarunk semmit
  • Igencsak aktív az éjszakai élet, a belvárosban és a parton is több bár nyújt szórakozási lehetőséget

Keresés az oldalon