Hová menjünk a Múzeumok Éjszakáján? Programajánló a fővárosban és vidéken

Fatima
Még a koronavírus sem tudja megakadályozni a Múzeumok Éjszakájának megtartását: bizony, idén is lesz, ám ezúttal kicsit másképp. Összegyűjtöttük a kedvenc programjainkat, amik téged is érdekelhetnek.

A járványhelyzet miatt sok program, fesztivál és esemény megtartása kérdésess vált. Több elmarad idén, míg sokat átraktak egy másik időpontba, ám akadnak olyanok is, amik meg lesznek tartva, csak kicsit másképp – ez utóbbi kategóriába tartozik a méltán kedvelt Múzeumok Éjszakája.

Átkerül az online térbe

Június elején a rendezvény közösségi oldalán tudatták: idén sem fog elmaradni a program, még a koronavírus ellenére sem!
“Idén kicsit máshogy, de lesz Múzeumok Éjszakája! Aki azt gondolta, hogy a világjárvány útjába állhat a múzeumok szerelmesei számára legkedvencebb éves programnak, az pozitívan csalódhat: ha nem is úgy, mint máskor, de lesz Múzeumok Éjszakája 2020-ban is. Mégpedig online formában! Mostantól kezdve érdemes egyre többet és többet figyelni a Múzeumok Éjszakája közösségi oldalait (Facebook és Instagram), ahol igazi csemegékkel várunk minden érdeklődőt. Kisfilmek, érdekes posztok, és még egy játék is érkezik – természetesen nyereménnyel együtt” – kezdik a bejegyzésben.

“Maga az online esemény pedig, amely változatlanul június 27-én lesz, egy kvízjátékkal egybekötött virtuális sétára hív a magyar múzeumokba.”

 

 

 

 

 

 

 

Idén kicsit máshogy, de LESZ Múzeumok Éjszakája!Aki azt gondolta, hogy a világjárvány útjába állhat a múzeumok…

Közzétette: Múzeumok Éjszakája – 2020. június 5., péntek

 

 

 

Csábító programkínálat

Folyamatosan frissülnek a programok, ahogy lenni szokott, több város múzeumaiba lehet ellátogatni – ezúttal virtuálisan. Rengeteg online program, virtuális kiállítás és videó vár az érdeklődőkre, mi városonként összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Alsócsernáton

Haszmann Pál Tájmúzeum számos kiállítást meghirdetett, amikkel visszarepítenek minket a múltba, például megtekinthetők disznóbőrből lyuggatott rosták, székely házak a skanzenben, festett kelengyésládák, kasosszekerek, Orion-rádiók, szenesvasalók és még sok más érdekesség.

Budapest

  • A mesék nyomában virtuális kiállítás keretei közt tekinthetjük meg az Egymásra hangolva című bábkiállítást, ahol a Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteménye találkozik. A látogatók képzeletbeli túrát tehetnek népszerű mesék főhőseinek nyomában. Találkozhatnak gyermekkorunk ismert történeteivel és kedves szereplőivel, amelyek egyben a Budapest Bábszínház múltjának és jelenének meghatározó bábjai. 
  • Bajor Gizi és a kortárs magyar drámairodalom két évvel ezelőtt, a legendás színésznő születésének 125 éves évfordulója alkalmából elkészült virtuális tárlat, amit megtekinthetünk a rendezvényen is, ám ugyancsak virtuális tárlat készült Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról is.
  • Ugyancsak elérhető Major Kamill Papírok–rácsok–akkád kiállítása is, melyben megszemlélhetjük a geo­met­ri­kus abszt­rak­ció képviselőjének remekműveit.

Debrecen

Debrecenben eddig két programot hirdettek meg, az egyik egy Gál András virtuális kiállítás, melyben az analóg fotózás műhelytitkaiba is beavatják a nézőt, a másik pedig a Trianon 100 emlékkiállítás a Déri Múzeum jóvoltából.

Eger

Izgalmas kiállítással emlékeznek Hell Miksa jezsuita csillagász születésének 300. évfordulójára. Az Eszterházy Károly Egyetem központi épületében berendezett tárlat születésnapjára, május 15-ére vált teljessé. A kézzel készített illusztrációk, tudományos írások és korabeli tárgyak Hell sokoldalúságát és az Egri Csillagda létrejöttében betöltött szerepét idézik.

Egy virtuális sétát is tehetünk az esztergomi Keresztény Múzeumban.

Gödöllő

A Horthy-bunkerben zajló tárlatvezetésre és Romtúrára invitál Facebook-oldalán a Gödöllői Királyi Kastély, ám jó idő esetén további programokat is meg lehet látogatni személyesen a helyszínen.

 Gödöllő - A Grassalkovich-kastély
A gödöllői Grassalkovich-kastély/ Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Győr

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egy kis nyomozós játékkal csábítja a vállalkozó szelleműeket, akik ha elég alaposan megfigyelik a műveket, elrejtett titkokra bukkanhatnak, hiszen az ügyes nyomozók igazi kincset találhatnak – persze csak akkor, ha elég éles eszűek.

Gyula

A kanapénkról körbejárható a Gyulai Vár, ami a 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt, de beleshetünk az Almásy-kastély Látogatóközpontba is, melynek tárlata nemcsak az épületben egykor lakott főurak hétköznapjainak, hanem a személyzet mindennapjainak izgalmas részleteit és titkait is bemutatja a 21. századi interaktív technika segítségével. 

Múzeumok éjszakája - Szombathely
Fényfestés a szombathelyi Savaria Múzeum homlokzatán a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én. / Fotó: MTI/Varga György

Hódmezővásárhely

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Tornyai-téka néven tart programokat változatos témákban, többek közt magyar zsidó költőkről, Badalik Bertalan püspökről, régészeti feltárásokról.

Kalocsa

A Viski Károly Múzeum szervezésben a közösségi csatornákon, weboldalukon virtuális kiállításokkal hozzák a múzeum világát otthonokba.

Kaposvár

Múzeumpedagógiai oktató videót ajánlanak ovisoknak a nagy szarvasbogárról.

Kecskemét

A kecskeméti Cifrapalotában 2020. március 14-én nyílt meg a jubileumi Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, azonban a koronavírussal kapcsolatos rendelkezések miatt egyelőre csupán két napig lehetett megtekinteni. Ezt valamennyire orvosolandó, a kiállítás anyagát április 28. és december 31. között a Kecskeméti Katona József Múzeum online is bemutatja a saját honlapján, és a Múzeumok Éjszakáján is megszemlélhető.

Keszthely

Többek közt a Festetics-kastély könyvtárát, kápolnáját, hintókiállítását, történelmi modellvasút-kiállítását, Afrika varázslatos világát megidéző vadászati kiállítást lehet megtekinteni online.

Keszthely - Festetics-kastély
A keszthelyi Festetics-kastély / Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Komárom

A Duna Menti Múzeum 5 épületében lévő 9 állandó kiállítást mutatják be.

A Paksi Városi Múzeum is folyamatos programokkal várja az érdeklődőket.

Pásztó

Meg lehet tekinteni Dr. Korsós Zoltán, egyetemi docens fotókiállítását, a Okinawa Mi Amor: Szerelmem Okinawát, emellett online tárlatvezetést tartanak a Romkertben és az Oskolamester házában.

Pécs

A Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának A természet ízei című vándorkiállítása 2013-tól járta az országot, most pedig a tárlat digitális bemutatóját lehet megnézni.

Salgótarján

  • Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be az egyik kiállítás, kiemelten foglalkozik a kiállítás a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya című mesefilmekkel, de meg nem valósult filmtervek is megjelennek.
  • A bányát is be lehet járni virtuálisan.

Sepsiszentgyörgy

Székely Nemzeti Múzeum tervezésének, építésének történetét követi nyomon, illetve a múzeum kiállításainak kiemelkedő darabjait villantja fel egy rövid dokumentumfilm.

Sümeg

A Kisfaludy Emlékházban hagyomány, hogy tavasszal közösségi fotópályázatot hirdetnek meg és a beérkezett fotókból kiállítást szerveznek – ÉrtékTárunk címmel szervezték ezt programot, melyben sümegi település értékeit népszerűsítik. A Múzeumok Éjszakáján a díjazott fotókat és 15 darab kiválogatott képet mutatnak be a rendhagyó tárlaton.

Egy videó segítségével be lehet kukkantani a szegedi Informatikai Múzeumba, bár a Neumann János emlékterem, a könyvtár és a videojáték kabinet nem látható.

Szentendre

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében szemlélhető az Amikor minden más lett – Élet a nagy háború alatt és után, míg a Ferenczy Múzeum építészet- és művészettörténeti sétával kedveskedik a látogatóknak.

Szolnok

A Damjanich János Múzeum Kedvenc műtárgyaink program alatt bemutatják például a restaurátori munka fázisait, míg a Zárt ajtók mögött gazdag fotóanyaggal és rövid és tömör leírásokkal próbálnak a múzeum kissé zárt világának kérdéseire választ adni, például: mivel foglalkozik egy régész, néprajzkutató vagy egy történész.

Szombathely

A Savaria Múzeum játékos kvízekkel, feladványokkal ismeretterjesztő videókkal várja az érdeklődőket.

Tatabánya

A 2020-as Múzeumok Éjszakája tatabányai programja a Bányászati és Ipari Skanzenbe kalauzolja el az érdeklődőket. Bár a kiállítóhely korlátozottan tekinthető meg, az óránként induló tárlatvezetések érdekes és izgalmas történeteket tárnak fel a látogatók előtt. Eközben a virtuális térben a Tatavölgyi Alkotókat bemutató sorozat folyik.

A várpalotai Vegyészeti Múzeum 3 rövid kvízzel várja a Múzeumok Éjszakája látogatóit a múzeum Facebook-oldalán.

Veszprém

A Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott a „Múzeumozz a szobádból!” országos kezdeményezéshez, online felületeiken most sorra nézhetjük gyűjteményük izgalmas darabjait, fotótáruk segítségével bebarangolhatjuk a régi Veszprémet és a megyét, egykori helyi hírességekkel találkozhatunk. Többek között arra is fény derül, hogy tud egy múzeum otthonról működni.

További részletek és programok a museum.hu oldalon.