Koronavírus: bezártak a múzeumok? Itt a virtuális tárlatvezetés!

Fatima
Bár a koronavírus miatt világszerte bezárták kapuikat a múzeumok, mégsincs minden veszve! A kultúra kedvelőinek a koronavírus miatt sem kell lemondaniuk kedvenc elfoglaltságukról, ugyanis virtuális úton bebarangolhatják a kincseket rejtő épületeket.

A koronavírus eléggé megbolygatta az egész világot, ezt a vendéglátás és a turizmus is igencsak megsínylette: utazási korlátozásokat vezettek be számtalan helyen, elhagyatottá váltak a népszerű úti célok, a múzeumok nem fogadnak látogatókat. Ez utóbbira azonban találtak egy nagyszerű megoldást: számos múzeumban tartanak virtuális tárlatvezetést. Ennek köszönhetően otthonról, a kanapénkról járhatjuk be a kultúra fellegvárait Londontól Szöulon át szerte a világban! Ha már unalmas a tévé és a sorozat, elment a kedvünk a játékoktól és a böngészéstől, vagy csak egy kis szeletre vágynánk a kultúrából, akkor itt a lehetőség.

A Fast Company szerint a Google Arts & Culture világszerte több mint 500 múzeummal és galériával kezdett együttműködésbe, hogy az érdeklődők virtuális túrákon és online kiállításokon vehessenek részt. 

Többek közt a londoni British Museum, az amszterdami Van Gogh Museum és a New York-i Guggenheim is csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel a műkedvelőknek sem kell felhagyniuk a múzeumlátogatással és a diákok is szerezhetnek ismereteket a művészetről, a történelemről és a tudományról.

Ha még ez sem lenne elég, akkor a New York-i Metropolitan Opera ingyenes digitális műsorokat kínál minden este 7:30-kor március 16-tól március 22-ig (ottani idő szerint).

British Museum / Fotó: Getty Images

British Museum, London

A London szívében található múzeum egyike a világ legnagyobb, az emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak. A virtuális séta keretein belül meg lehet látogatni a Nagy Bíróságot, megtekinthető az ősi Rosetta-kő és az egyiptomi múmiák. Bár a gyűjtemény 13 millióra rúg, az interneten 100 műtárgyat lehet szemlélni.

Guggenheim Museum, New York

A Google Street View funkciója lehetővé teszi az Upper East Side-on található, a Central Park és az East River közötti múzeum híres csigalépcsőjének bejárását egyenesen a kanapénkról, emellett impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs műalkotásokat is megcsodálhatunk.

National Gallery of Art, Washington, D.C.

Ez a híres amerikai művészeti múzeum két online kiállítással várja az érdeklődőket Google-on keresztül. Az egyik a 1740 és 1895 közötti amerikai divatról szóló kiállítás, melynek keretein belül számos ruhát tekinthetünk meg a gyarmati és a forradalmi időkből. A másik pedig egy holland barokk festő, Johannes Vermeer műveinek gyűjteményét kínálja.

Musée d’Orsay, Párizs

A múzeum az Orsay rakparton egy átalakított, korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvar helyén található, és olyan francia – leginkább impresszionista – festők műveit lehet megnézni, akik 1848 és 1914 között dolgoztak és éltek. Többek között Monet, Cézanne, Gaugin, Pissarro és Renoir műalkotásait csodálhatjuk meg.

Musée d’Orsay / Fotó: Getty Images

National Museum of Modern and Contemporary Art, Szöul

Nem kell Dél-Koreáig menni, hogy a térség egyik legnépszerűbb múzeumába látogathass, ugyanis most a világ minden tájáról elérhető. A Google virtuális tárlatvezetésének köszönhetően az egész múzeum bejárhatod és tanúja lehetsz a kortárs művészet műalkotásainak.

Pergamon Museum, Berlin

Németország egyik legnagyobb múzeuma rengeteg ősi tárgynak ad otthont: láthatók antik gyűjtemények, az előázsiai és az iszlám művészetek kincsei, beleértve a babiloni Ishtar kaput és természetesen a pergamoni Zeusz-oltárt is.

Rijksmuseum, Amszterdam

Hollandia nemzeti múzeuma, a holland aranykor festészetének legjelentősebb alkotásai itt vannak elhelyezve. A Google Street View túrájának hála “átsétálahatunk” a csarnokon és megtekinthetjük Vermeer és Rembrandt műveit is.

Van Gogh Museum, Amszterdam

Itt található a legnagyobb Vincent van Gogh festmény- és rajzgyűjtemény a világon: több mint 200 festményt, 500 rajzot, 750 személyes levelet tartalmaz. Ez is bebarangolható a kanapénkról.

Fotó: Getty Images

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

A kaliforniai művészeti múzeumban a 8. századból származó európai műalkotások találhatók, festmények, rajzok, szobrok, kéziratok és fényképek hatalmas gyűjteményét tekintheti meg a “virtuális látogató”.

Uffizi Gallery, Firenze

Az Uffizi Képtárat 1581-ben alapították Firenze történelmi központjában, I. Cosimo de’ Medici udvari építésze, Giorgio Vasari tervezte a palotát hozzá. Itt tekinthető meg a Medici-család gyűjteménye, ami antik szobroknak, miniatúráknak és több évszázadból származó francia, olasz, flamand, német festményeknek ad otthont.

MASP, São Paulo

A Museu de Arte de São Paulo Brazília legismertebb múzeuma. Érdekessége, hogy átlátszó perspex-keretre helyezték a műalkotásokat, ezáltal úgy tűnik, mintha azok lebegnének.

National Museum of Anthropology, Mexikó

Az 1964-ben épült múzeumban 23 kiállítóterem van tele ősi leletekkel, köztük a maja civilizációból valamint a régi és aktuális indián kultúrából.

National Museum of Anthropology / Fotó: Getty Images
 

Pera Museum, Isztambul

Az isztambuli képzőművészeti múzeum főként a 19. századi orientalista műalkotásokra összpontosít, egyik leghíresebb darabja Osman Hamdi Bey festménye, A teknősidomár.

De nemcsak külföldi, hazai múzeumokat is “meglátogathatunk”:

Szépművészeti Múzeum

A budapesti múzeumban az európai képzőművészet számos fontos műalkotását meg lehet tekinteni egészen az antik időktől napjainkig, köztük Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Velazquez, Goya vagy Monet alkotásait is.

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest 

A magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be az 1802-ben létrejött Magyar Nemzeti Múzeum, ami időrendben Európa harmadik nemzeti múzeuma. Bár keddtől határozatlan időre bezárta kapuit, a műveket otthonunkban is szemügyre vehetjük.

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

A Károlyi-palotában található szakmúzeum a magyar irodalom tárgyi emlékeit gyűjti, őrzi és mutatja be. Jelentős könyv- és periodika-, kézirat-, kisnyomtatvány-, fotó-, képzőművészeti, relikvia- és médiagyűjteménnyel rendelkezik, a legjelesebb magyar költők, írók és irodalomtörténészek hagyatékának ad otthont.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest

Az 1872-ben alapított Iparművészeti Múzeum (akkor még Magyar Királyi Iparművészeti Múzeum) a kontinens egyik legrégebbi művészeti és design múzeuma. A gyűjtemény magját a magyar és nemzetközi iparművészet remekművei alkotják a középkortól kezdve a mai napig.

Országos Széchényi Könyvtár

Magyarország nemzeti könyvtárát 1802-ben alapította gróf Széchényi Ferenc, aki magyar könyveket keresett a világban azért, hogy ezeket gyűjteményben egyesítette. Az intézmény feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.

Magyar Nemzeti Galéria

A magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény a Budavári Palotában. Az 1800-as évek előtti korszakból tartalmaz jelentős alkotásokat, de a XIX-XX. század legnagyobb magyar alkotóinak remekműveit és kortárs festményeket, plasztikákat és fotográfiai munkákat, illetve installációs műalkotásokat is szemlélni lehet.