Hol lakik a Mikulás?

Startlap Utazás 2019. december 01. Világ
Immár 18 éve, minden esztendőben tiszteletét teszi nálunk Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit egész Európában az igaz Télapóként tisztelnek. Mindig örömmel látjuk magyarországi turnéján, azonban csak annyit tudunk róla, hogy valahonnan Finnországból érkezik. Most végre megmutatnánk a hivatalos főhadiszállását, és azt is, milyen messzire is kell menni, hogy otthonában láthassuk a Télapót.

Mert az öreg nagyszakállú valóban a zord északon él, és itt is tölti az év nagy részét, mielőtt elindulna advent tájékán, hogy bejárja a kontinenst, sok-sok rajongójával találkozva. Úgy tartják, itt van a gyára is, nem csak az otthona. De ne fussunk annyira előre, nézzük meg, mikor is látott napvilágot mindez először.

A Mikulás titkos rejteke

Közel száz éve, 1927-ben a finn rádió akkor közkedvelt “Gyermek Óra” című adásában oszlatott el minden kétséget Markus Rautio műsorvezető, amikor kijelentette: a Mikulás bizony a messze északon, Lappföldön él.

Egész pontosan Korvatunturiban, de arrafelé sem valami hétköznapi faházikóban, hanem bizony a Fül-hegy gyomrában, mert ott pontosan hallja, hogy a gyerekek egész évben jók voltak-e vagy rosszak.

No meg persze azért, mert itt van a titkos gyára is, ahol felesége és a manók segítségével készíti a játékokat. Ide azonban utazóként legfeljebb külön engedéllyel lehet ellátogatni, mivel közel a finn-orosz határ és még utak sincsenek, legfeljebb túraösvények.

Hogyan került akkor át a székhelye Rovaniemibe?

Utaznál, de nem tudsz dönteni? Kövesd az Utazás Tippek oldalt a Facebookon a legmenőbb úti célokért!Követem!

A fáma úgy tartja, hogy az ötvenes években Rovaniemi városában szállt meg az egykori amerikai elnök özvegye, Eleanor Roosevelt. A helyiek úgy gondolták, ha neki tetszett, akkor itt lenne érdemes a Mikulásnak is irodát nyitni.

Mégiscsak “kellemesebb” az idő, hiszen az északi sarkkör alsó szélén helyezkedik el.

Arról nem is beszélve, hogy mintegy 400 kilométerre van az egyébként nehezen megközelíthető Korvatunturitól, de itt márt kiváló utak, és egy remek városka fogadja az ideérkezőket.

A Télapó birodalma

Mikulásfalva Finnországban
Mikulásfalva (Santa Claus Village), Finnország, Rovaniemi – hagyományosan itt található a lappföldi Mikulás (Fotó: iStock)

Ha valaki úgy gondolja, hogy itt egész évben karácsony van, akkor azt megnyugtathatjuk, eddig is jól sejtette mindezt. Ezért Joulupukki főhadiszállását nem is közvetlenül a városban, hanem egy picit arrébb építették fel, ahol jóval tágasabb tér nyílt Mikulásfalvának (Santa Claus Village).

Gyakorlatilag egy látogatóközpontról van szó, ahol meg is lehet szállni, de étterem, pizzéria, ajándékbolt, sőt postahivatal is működik. Kipróbálhatjuk a valódi rénszarvasszánokat, ahogyan átléphetjük a sarkkört jelző sávot is.

Mikulás-ház

A Télapó irodája Rovaniemiben
A Télapó irodája Mikulásfalva területén, a finnországi Rovaniemiben (Fotó: iStock)

Természetesen az egész középpontjában található az az épület, amelyben a vendégeket fogadja a Mikulás.

Ennek előterében szinte állandóan sor áll, így itt türelemmel kell lenni, ami persze megéri, hiszen van aki gyerekkora óta vár erre a pillanatra.

Ami kissé meglepő, hogy sem fényképezni sem videózni nem lehet, ugyanis fix kamerák vannak, ezek fényképeit pedig kifelé menet lehet megvásárolni a gondos manóktól.

Santa Park

 

Kis túlzással lappföldi Disneylandnek is szokták hívni, bár ennek minden része a föld alatt található (ez Mikulásfalvától pár perc van csak kocsival, busszal) Itt karácsonyi játszópark, varázslatos szántúra, tündér postahivatal, valamint a Jéghercegnő birodalma vár mindenkit. Ezenfelül tündérek segítenek ajándékot készíteni.

A címek, ahova írhatunk a Mikulásnak, mert tutira megkapja 

Igen, mert nem csak innen küldhető levél vagy akár ajándék is a világ bármely tájára (olyannyira, hogy akár még késleltetéssel is címezhetnek innen, karácsonyra), hanem természetesen ide írhatnak a gyerekek az igényeikkel.
Minden elérhetőség:

Cím: Santa Claus, Napapiiri / FIN-96930
Telefon: +358-16-362 255 / Fax: +358-16-362 007
E-mail: santa.claus@santaclausoffice.fi
Honlap: www.santaclausoffice.fi

Hogyan juthatunk el egyáltalán?

Bármilyen hihetetlen, Magyarországról is már több utazási iroda indít utat Finnországba a Télapóhoz. Ezek nem szimpla látogatások, hanem jól megszervezett kalandok. Ha szeretünk önállóan szervezni, akkor kifejezetten jó áron találhatunk repülőjegyet és szállást is

Repülőjegyek Rovaniemibe

Hirdetés

Keresés az oldalon