Budapesti járatokat is töröl a Lufthansa a munkaerőhiány miatt

Pitz Dániel
Hiába utaznának sokan, a német légitársaság 34 ezer járatot töröl a március végétől október végéig tartó nyári menetrendjéből, mert nincs elegendő munkavállalójuk.

A Lufthansa kiigazította a frankfurti és müncheni járatok nyári menetrendjét, ami jelen esetben nem növekedést, hanem csökkenést jelent. A cég tervei szerint az év végéig 20 ezer új munkavállalót fognak felvenni, de ezt a hiányt a nyári szezonig már biztos nem fogják tudni megoldani – írja az Airportal.

A Lufthansa járatai a frakcfurti repülőtéren
Fotó: ANDRE PAIN / AFP

A munkaerőhiány elsősorban a német közlekedési vállalat európai gerincvonalán közlekedő A320-as gépeit érinti, melyekre továbbra sincs elég pilóta.

A mostani menetrend-módosítással a tervezett járatok mintegy 10 százalékát törölték.

A ritkítás elsősorban olyan viszonylatokat érint, ahol más légitársaságok is működtetnek közvetlen járatokat és ahova a módosításig kevesebb foglalás érkezett. 

Az Aeroroutes menetrendeket elemző oldal kiemelte, hogy a Frankfurt-Budapest útvonalon 1085-ről 966-ra, a München-Budapesten pedig 992-ről 837-re csökken a járatszám a március 26. és október 28. közötti időszakban. Összességében a Lufthansa Frankfurtból 12,7 százalékkal, míg Münchenből 11 százalékkal vágta vissza az európai járatainak számát.

Sok a megoldatlan probléma

Mint ahogy korábban beszámoltunk, a Lufthansa 2022-ben 29 százalékkal indított kevesebb járatot 2019-hez képest, ami elsősorban a munkaerőhiánynak volt köszönhető. A mostani járatritkítás egyik célja, hogy elkerüljék az utolsó pillanatos járattörléseket és az azzal járó káoszt.

2022-ben mindössze egyetlen európai vállalat került fel a 10 legpontosabb légitársaság listájára. A Lufthansa Csoport alá tartozó Eurowings bár sok esetben tartani tudta a menetrended, de egyben ők voltak azok is aki a legtöbb gépet törölték. Ez az arány 3,49 százalék volt.

A repülőterek munkavállalói sincsenek teljesen megelégedve a körülményekkel, ami tovább nehezíti a helyzetet. Ezt támasztja alá a múlt hét pénteken tartott hatalmas sztrájk, amikor az az ország legnagyobb légikikötője, a frankfurti reptér mellett a müncheni, stuttgarti, hamburgi, dortmundi, hannoveri és brémai repülőterek dolgozói is 24 órás tiltakozást tartottak. Ennek oka, az volt, hogy a Verdi német szakszervezetnek nem sikerült egyezségre jutni a bértárgyalásokon.