Nagy káosz lehet a német reptereken a sztrájk miatt

Hét németországi repülőtéren is sztrájkra készülnek a dolgozók pénteken, miután a szakszervezetek béremeléssel kapcsolatos tárgyalásai ismételten eredménytelenül zárultak.

Az ország legnagyobb repülőterének üzemeltetője szerint hatalmas fennakadásokhoz vezethet, ha megvalósul a szakszervezetek által meghirdetett pénteki sztrájk – írja a Reuters.

A Verdi szakszervezet dolgozói magasabb bérekért tüntetnek Németországban
A Verdi szakszervezet dolgozói magasabb bérekért tüntetnek. (Fotó: UWE ANSPACH/DPA/AFP)

A Verdi német szakszervezet azután szólított fel hét repteret a 24 órás sztrájkra, miután bejelentették, hogy ismételten nem sikerült egyezségre jutni a bértárgyaláson.

Tiltakozni fognak a frankfurti repülőtér dolgozói is, ami az ország legnagyobb légikikötője, 2022-ben több mint 48 millió utast számlált.

De várhatóan csatlakoznak az egy napig tartó sztrájkhoz a müncheni, stuttgarti, hamburgi, dortmundi, hannoveri és brémai repülőterek dolgozói is, miután a munkáltatókkal való tárgyalás nem vezetett eredményre.

Azt viszont kihangsúlyozták, hogy a munkavállalók tiltakozása nem érinti majd a földrengés sújtotta Törökországba és Szíriába induló segélyszállító járatokat.

A légitársaságok egyébként Európa-szerte hasonló problémákkal néznek szembe. A turizmus tavaly rendkívül gyors mértékben lendült fel. A koronavírus miatti leépítések viszont munkaerőhiányhoz vezettek, amit azóta sem sikerült megoldani. Ezt tetézi a megugró infláció miatti bérkövetelés, amit a Verdi is szeretett volna elérni.

Fontos rendezvényt is érint a sztrájk

Pénteken, azaz a sztrájk napján veszi kezdetét a 59. Müncheni Biztonsági Konferencia (MSC), melyre több száz delegált érkezik, köztük több globális vezetőt is várnak.

A szakszervezeti tiltakozás a konferencia menetrendjére is hatással lesz, de a szervezők megpróbálják minimalizálni a sztrájk miatti fennakadásokat.