Kiderült, melyik a világ 10 legpontosabb légitársasága

Mindössze egyetlen európai és egyetlen amerikai légitársaság került fel arra a top 10-es listára, ami a pontosságot rangsorolja.

Meglehetősen kaotikusra sikeredett a koronavírus utáni első nyár a légitársaságok életében. Bár mindenhol igyekeztek a megnövekedett utazási igényeket kielégíteni, nem csak a sztrájkok, de a munkaerőhiány is nehezítette a helyzetet.

A Bloomberg összeállította, mely légitársaságok volt a a legpontosabbak a 2022-es évben – vette észre a Portfolio.

Több légitársaság repülőgépe sorakozik egy reptéren
Fotó: ROB ENGELAAR/ANP/AFP

Az OAG a világ vezető elemzőcsoportja, amely a légitársaságok és a repterek működését vizsgálja. Most elkészítették a 2022-es évre vonatkozó statisztikájukat.

A felmérésben a világ legnagyobb 250 légitársaságának pontosságát vizsgálták. A toplista megállapításakor azt a járatot számították időben érkezettnek, ami az elsőre megadott menetrendhez képest 15 percen belül elindult vagy megérkezett. A törlések pedig késésnek számítottak.

A 10 legpontosabb légitársaság listája így alakult az OAG szerint:

  1. Garuda Indonesia (95,6%)
  2. Safair (95,3%)
  3. Eurowings (95,3%)
  4. Thai AirAsia (92,3%)
  5. Jeju Airlines (91,8%)
  6. All Nippon Airways (88,8%)
  7. Japan Airlines (88,1%)
  8. Copa Airlines (87,5%)
  9. Iberia (86,5%)
  10. LATAM Airlines (85,0%)

Érdekesség, hogy a 20 legpontosabb légitársaság közé mindössze egyetlen amerikai légitársaság került be, a Delta Airlines. Az ő gépeik 81,79 százalékos aránnyal érkeztek pontosan és a járatok 1,94 százalékát törölték.

De Európa sem büszkélkedhet a járatok pontosságaival, hiszen egyedül a Lufthansa Csoport alá tartozó Eurowings tudott a listára felkerülni. A top 20-as listából viszont éppen az Eurowings volt az a társaság, aki a legtöbb gépet törölte. Ez az arány 3,49 százalék volt.

A világ legpontosabb repülőtereinek listáján sem szerepel egyetlen észak-amerikai vagy európai repülőtér. Az első 20 hely közül 10 helyet Japán szerzett meg, így a listát toronymagasan ők uralják. Az első helyet a japán Osaka International szerezte meg, ahol 2022-ben a járatok 91,45 százaléka érkezett időben.