Világ 2020. március 28.

Legjobb utazós filmek II.

Balázs Világ 2020. március 28.
Jó alaposan megparafrazeálva a mondást, ha Mohamed nem mehet a hegyhez, akkor bekapcsolja a tévét és néz róla egy filmet.

Alapvetően sem egyszerű, amikor bezárkózva kell élnünk, pláne nem, ha egyébként hozzászoktunk már, hogy azért eljárunk ide-oda, utazgatunk a világban, akkor nagy pofonnak tűnhet, hogy egy jó darabig nem hogy másik országba, de még a sarki boltba is óvatosan, hosszas mérlegelés után fogunk csak lemenni.

Ilyenkor megnő az ázsiója az otthon végezhető rekreációs tevékenységeknek. Társasozhatunk, tolhatunk valami játékot a gépen, olvashatunk, de nézhetünk filmeket is. Ezek közül most olyanokat válogattunk nektek össze, amiknek van valami közük az utazás ethoszához, játék és dokumentumfilmeket vegyesen.

Úgyhogy nincs más hátra, mint keríteni valami rágcsát és induljon az utazás a nappaliból. Sorozatunk második része, kifejezetten hosszú otthon tartózkodáshoz. 

Walter Mitty titkos élete

Ben Stiller ötödik egész estés filmje ugyan nem sikerült annyira monumentálisra, mint azt a rendező szerette volna, de ennek ellenére egy kellemes, nézhető film.

Ebben a Life magazinnál dolgozó, magának való, bénácska, igazi otthonülős geek Walter Mitty arra kényszerül, hogy nyakába vegye a világot és megkeresse a menő fotóst, akinek véletlenül elkeverte a képeit és így nincs címlapja az újságnak.

Humor, varázslatos helyek, csodaszép képek, kisebb döccenőktől eltekintve működő sztori, ezek így együtt remek jelöltté teszik egy esti mozizásra a Walter Mitty titkos életét.

180° South

Ez egy tipikus útdokumentációs film, melyben egy Jeff Johnson nevű figurát követünk, aki a példaképei, Yvon Chouinard és Doug Tompkins 1968-as patagóniai expedícióját igyekszik maga is megjárni.

A különbség annyi, hogy míg a duó 1968-ban a szárazföldön utazott, addig Johnson egy kis hajóval vág neki az útnak.

Izgalmas, néhol kézikamerás felvételekkel operáló, hangulatos dokumentumfilm kerekedik a vállalkozásból, melynek végén kiderül, hogy Johnson képes-e teljesíteni élete célját és valóban megmássza-e a Corcovado vulkánt.

Egy hét

Ez a kanadai film az írónak készülő Ben életének egy hetét öleli fel.

A történet onnan indul, hogy rákot diagnosztizálnak nála, de ahelyett, hogy megkezdené a halaszthatatlan kezelést, Ben egy motorbiciklivel átszeli az országot Vancouvertől Torontóig.

Az így eltöltött hét alatt érdekes emberekkel találkozik, gyönyörű helyszíneken fordul meg és alapvetően átértékeli az életét, valamint megpróbál helyre tenni benne dolgokat, ilyen például a kapcsolata a barátnőjével.

A Map for Saturday

Ha érdekel, hogy milyen lehet komolyan venni az utazást és egy hátizsákkal nekimenni a világnak, akkor a Map for Saturdayből mindezt megtudhatod. Ez a film a világ négy kontinensét bejáró backpeckerek (így hívják a hátizsákos, vándorló arcokat angolul) közreműködésével készült és olyan dolgok derülnek ki belőle például, mint hogy miért üresek a nepáli vendégházak és hogy miért hajt át mindenki Brazíliában a piros lámpán.

Tracks

Ez a film az ausztráliai Robyn Davidson történetét dolgozza fel, aki egy szép napon gondolt egyet és útnak indult a kontinens szívében található Alice Springsből és elgyalogolt az Indiai-óceánig, eközben átvágva a nyugat-ausztráliai sivatagon.

Davidson 2 700 kilométert sétált le kilenc hónap alatt és állandó társasága eközben egy kutya és négy teve volt.

Illetve az a fotóriporter, aki bizonyos időközönként megkereste a sivatagban, hogy dokumentálja az útját.

Expedition Happiness

Ez a dokumentumfilm arról szól, amin már mindannyian elgondolkodtunk, hogy de jó lenne megcsinálni.

Egy a zajongó nagyvárosba belefásult német pár úgy dönt, hogy kimennek Amerikába, ott vesznek egy közepesen leppukkant iskolabuszt, amit átalakítanak lakókocsivá és beutazzák vele a kontinenst.

Alaszka, Mexikó, Kanada, a nyugati part, egy csomó izgalmas helyet bejárnak és közben a felmerülő nehézségek ellenére megpróbálják jól érezni magukat.

Éjszaka a Földön

Kicsit kilóg a lóláb ennél a filmnél, mert itt a helyszínek csupán díszletek és a fő hangsúly az embereken van.

Jim Jarmusch formabontó filmjének középpontjában öt nagyvárost (Los Angeles, New York, Párizs, Róma és Helsinki) és ugyanennyi taxist találunk, no meg természetesen az utasaikat.

Megrázó és humoros történeteket ugyanúgy találunk itt és Tom Waits aláfestő zenéjévvel kiegészülve igen hangulatos esti filmnek ígérkezik.

Mountain

Ha nincs más terved az estére mint lélegzetelállító hegycsúcsokat nézni és közben megfejteni az ember és a magaslatok közti furcsa viszonyt, akkor a Mountain című ausztrál dokumentumfilmet keresed. A minőségre egyébként garanciát jelent a rendező személye is, hiszen Jennifer Peedom már bizonyított ebben a témában, ő csinálta ugyanis 2015-ben a veterán nepáli hegymászóról a Sherpa című nagysikerű dokumentumfilmet is.

A visszaút

Ez az Oscar-díjas film nem hobbi, hanem kényszerből való utazásról szól, ugyanis hét igen eltérő hátterű fogoly valós történetét meséli el, akik dobbantottak a szovjet GULÁG-ról.

Ezt követően pedig Szibériából indulva több mint 6 000 kilométert kell megtenniük, hogy elérjék a szabadságot.

Az lehet kérdéses, hogy mindez sikerül-e nekik, az azonban koránt sem, hogy közben gyönyörű helyszíneken játszódik a történet és ezekhez hasonlókat mutatnak be nekünk a filmen is.

Utazás az univerzum peremére

Ez tényleg egy olyan utazás, amire egyelőre csak a nappaliban lehet jegyet váltani.

A National Geographic filmje az űrhajók, teleszkópok és a Hubble űrtávcső felvételeiből, valamint ötletes számítógépes animációkból  gyúrta össze nekünk ezt az utat és megmutatja, hogy mi lehet a világegyetem általunk ismert szélén.

Felvétel a Földről indul, majd egyre távolodni kezd és a végén olyan helyszínekre visz el, amikről még soha nem is hallottunk.

Keresés az oldalon