Világ 2020. február 14.

Légitaxijáratokat tesztelnek Új-Zélandon

Startlap Utazás Világ 2020. február 14.
A kétszemélyes kisrepülő függőleges felszállásra képes és 450 méterrel a földfelszín felett repül.

Tesztelésre kész állapotban van az a függőleges felszállásra képes légitaxi – más néven konvertiplán -, amely a Boeing és a Kitty Hawk amerikai repülőgépgyártók közös startup-vállalkozásának, a személyszállítás forradalmasításának szegmensében tevékenykedő Wisknek a produktuma – írja az autopro.hu.

A sárga színű autonóm járművek tesztrepüléseit a cég telephelyén, Új-Zélandon hajtják végre. A csendes-óceáni szigetország kormánya a héten jelentette be, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Wiskkel.

A tesztrepülésekre készülő konvertiplán egy Cora nevű, elektromos, autonóm repülési képességű, kétszemélyes kisrepülő, amely már ezer repülési órán van túl.

A 11 méteres szárnyfesztávú Cora 450 méterrel a földfelszín felett repül, szárnyain összesen 12, egy síkban elforgatható rotorral és hátul egy további propellerrel. Az előbbiek a felszállást, az utóbbi az előrehaladást segíti – olvasható az autopro.hu  leírásában.

 

 

A jármű jelenleg 40 kilométeres menettávolság megtételére képes. A repülésbiztonságról három, egymástól független rendszer garantálja, amelyek közül egyik meghibásodása esetén azonnal munkába tud állni a másik.

Keresés az oldalon