Itthon 2019. augusztus 15.

Last minute tippek arra, hová utazzunk a hosszú hétvégén

Marci Itthon 2019. augusztus 15.
Vannak, akik képtelenek dönteni és ezért lemaradnak mindenről, illetve olyanok is vannak, akiknek tényleg az utolsó utáni szekundumban derül ki, hogy mégsem lesz semmi dolguk/programjuk a hosszú hétvégén, így nekik próbálunk segíteni olyan tippekkel, amelyekhez nincs szükség nagyívű tervezésre, elég, ha rendelkezünk egy gépkocsival.

Az idő előre haladta okán azt már így a legelején kénytelenek vagyunk leszögezni, hogy szállásfoglalásról belföldön a legjobb nem is álmodni, hiszen minden épkézláb hely csurig van már vendégekkel, tényleg a legegyszerűbb és legcélravezetőbb egy autós kirándulás megszervezése lehet, már ha nem akarunk az államalapítás tiszteletére négy napig otthon alsógatyában sörözni.

Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy közeli külföldi célpontokra még most sem késő lecsapni, hiszen Szlovákiában van erre az időre szállás bőven. Így akár egy fedezzük fel a Felvidéket túrát is csinálhatunk. Lássuk hát mik az alternatíváink!

Nagymaros

Ha abszolút biztonsági játékot kívánunk űzni és közben nem is akarunk olyannyira eltávolodni a székesfővárostól, akkor talán a legjobb ötlet elugrani Nagymarosra, ahol van egy szabadstrand, így akár fürdőzhetünk is, vagy csak hesszelhetünk békésen a vízparton, sört hörpölgetve.

Hiszen Nagymarosra simán elvisz minket a vonat, ezért nincs nagyon értelme előrángatni az autót, ráadásul, ha kulturális élményekre vágyunk, nincs messze onnan a visegrádi vár sem, csak át kell hozzá kelnünk a Dunán. Igen, a dolgot némiképp megbonyolítja, hogy híd az éppen nincs ott, ellenben van komp, amivel szépen, komótosan át lehet csorogni.

A második igen kitűnő ok az autómentes közlekedésre, hogy a Nagymaros-Visegrád táv gyalog kb. egy óra, míg autóval ugyanennyi, köszönhetően a komp őrjítő sebességének. Egyébként viszonylagos gyakorisággal, úgy óránként közlekedik. Ha pedig nagyon berántott minket a középkori életérzés, érdemes elnézni a visegrádi Renaissance étterembe egy jó ebédre/vacsorára, csak arra kell odafigyelni, hogy az utolsó komp Nagymarosra 19:45-kor elmegy.

Visegrád (Forrás: Getty Images)

 

Szállások Nagymarosnál

Érdemes azért körbenézni, hátha elcsípünk 1-2 szabad szobát.

Hirdetés

Balácapuszta

Amennyiben érdekelnek a Magyarországon található ókori leletek, érdemes egy kirándulást tenni Balácapusztára, ahol Közép-Európa egyetlen, jó állapotban megmaradt római villagazdasága található.

A nagykiterjedésű, alaposan feltárt főépület mellett több melléképület, illetve azok alapjai is szemrevételezhetők, így egy igen kellemes és tartalmas félnapot el lehet ott tölteni, miközben bepillantást nyerünk egy késő császárkori, jómódú római földbirtokos életébe.   

Különösen látványosak a szépen restaurált mozaikpadlók, valamint a filmekkel és érintőképernyős interaktív tartalommal feldobott illusztrációk is.

Ha pedig mindezzel végeztünk és túlvagyunk a kötelező tógában kereveten heverészős fotózgatáson is, de még annyira nem akaródzik hazamennünk, elugorhatunk egy vacsorára/városnézésre Veszprémbe is, mivel Balácapuszta alig tíz kilométerre van a megyeszékhelytől.

 

Szállások Nemesvámoson

Érdemes Nemesvámoson megszállni.

Hirdetés

Pozsony

Bajmóci vár (Forrás: iStock)

Azért jó ilyenkorra időzíteni a szomszédlátogatást, mert a szlovákoknál nincs nemzeti ünnep, így ott sokkal könnyebb még most az utolsó pillanatban is megfelelő szállást találni. Egy Pozsony központú Nyugat-Felvidék túra pedig elég kecsegtetően hangzik, hiszen egy hosszú hétvége során az egykori magyar koronázóváros felfedezése mellett bőven szakíthatunk időt a Csallóköz természeti szépségeinek megcsodálására csak úgy, mint a régi történelmi városaink megtekintésére, hiszen Nagyszombat, illetve Nyitra kevesebb, mint másfél órás autózással elérhető.

Azonban, ha már Pozsonyban ütöttünk tanyát, talán érdemes egy kicsit hosszabb utakat is bevállalni, hiszen a nyitrai kerület északi részén található a mesés bajmóci várkastély, de a szlovák fővárostól a baljós Csejtei vár sincs messze, ahova a legenda szerint befalazták (valójában csak bezárták) a hírhedt Báthori Erzsébetet. Hasonlóan jó választás lehet Trencsén is, melynek remek állapotban fennmaradt vára hajdanán a királyi hatalommal dacoló dölyfös Csák Máténak volt a székhelye.

Szálláslehetőségek Pozsonyban

A booking.com-on számtalan szálláslehetőség közül válogathatsz.

Hirdetés

Kassa

A betléri Andrássy-kastély

Hasonlóan kitűnő ötlet ugyanezen okokból a Felvidék keleti részének bebarangolása is, mivel Kassán ugyanúgy bőven találunk szállást, mint Pozsonyban és látnivalókban ez a terület sem marad el Nyugat-Szlovákiától. Kassán is lazán el lehet tölteni egy napot a helyi nevezetességek felfedezésével és utána bevágódhatunk az autóba és mehetünk egyenesen Betlérre, ahol az Andrássy-család gyönyörű kastélyát is megcsodálhatjuk, de a kulturális élményekben úgyszintén igen gazdag Eperjes sincs messze, ahol, ha kedvünk tartja a helyi aquaparkban is lazulhatunk egy kicsit, ha már úgy érezzük, hogy túltoltuk a kultúrát.

Elmehetünk Poprád környékére is akár, ahol egy rövidebb túra keretében megismerkedhetünk a Tátrával, illetve a környékbeli nemzeti parkok látnivalóival is. Ha pedig ezek után megint kedvet kapnánk a kultúrához, érdemes még ide beiktatni egy lőcsei és késmárki látogatást, hogy megtekinthessük az egymással egykoron rivalizáló két, hajdanában szepességi szászok által lakott gyönyörű polgárvárost.

Szálláslehetőségek Kassán

Nézz szét a booking.com-on.

Hirdetés

Lviv

Kicsit meredekebb autótáv vezet oda, de érdemes bevállalni a néhai Osztrák-Magyar Monarchia legkeletibb nagyvárosát, Lemberget, amit ma az ukránok Lviv-nek hívnak, míg a lengyelek Lwów-ként jegyzik, de az oroszok szerint Lvov. A belvárosa a megszokott káeurópai szépséghibáktól eltekintve (itt-ott piszkos, az utakon előfordul pár kátyú, etc.) gyönyörű, az emberek barátságosak és az enni-innivaló sokféleségében, illetve a belvárosi pörgésben érezhető, hogy Lviv egy nyugat-európai város kíván lenni.

A kulturális látnivalók közül kihagyhatatlan a rokokó stílusban megépített, görögkatolikus Szent György székesegyház, csak úgy, mint a város mellett felépített skanzen, mely több ukrán terület népi életmódjának állított emléket, klasszikus fából épített szláv parasztházak és templomok között bóklászhatunk. Csak a skanzen önmagában elvihet egy napot, ha beránt minket az életérzés. Mint úgy általában azokban a nagyvárosokban, amelyek voltak annyira szerencsétlenek, hogy megnyerjék maguknak az államszocializmust, Lvivben sem kell nagyon kimenni a külvárosi részekbe, hacsak nem vagyunk rajta a kommunista panelromantikán, viszont akad bőven annyi látnivaló belvárosban, ami ezért kárpótolhat minket.

Szálláslehetőségek Lvivben

Lvivben többféle szállás közül választhatsz.

Hirdetés

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.

Keresés az oldalon