Belföld 2021. április 30.

Közzétette a Fővárosi Állatkert az újranyitás részleteit

Kánya Andrea Belföld 2021. április 30.
Közel féléves átmeneti zárva tartás után újranyit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Most közzétették, milyen szabályok szerint lehet majd látogatni.

Részletes útmutatót közölt a Fővárosi Állat- és Növénykert arról, hogy az újranyitás után mire számíthat az, aki látogatná az intézményt.

  • Az Állatkertet az újranyitás után további intézkedésig védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve 18 éven aluliak látogathatják.
  • A pénztáraknál, illetve a kapun való belépéskor a szükséges igazolványokat fel kell majd mutatni.
  • Az Állatkert szinte valamennyi szabadtéri bemutatóhelye, illetve a beltéri bemutatóhelyek jó része is látogatható lesz
  • A maszk viselése az ajándékboltban kötelező lesz, másutt pedig ajánlott, de nem kötelező. Maszkot kell viselni viszont azokon a bemutatóhelyeken, ahol a közönség bemehet az állatok közé.

Frissítés: a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel közölte, már szombaton megnyithat a budapesti állatkert, a szabadtéri bemutatóhelyek, a belső terek és az állatházak nagy része szinte mind látogatható lesz, ha a beoltottak száma még pénteken eléri a négymilliót.

Kik látogathatják az Állatkertet?

A vonatkozó kormányrendelet előírásai alapján a magyarországi állatkerteket a jogszabály hatályának ideje alatt csak a koronavírus ellen védett személyek, valamint a 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják.

Újranyit a Fővárosi Állat-és Növénykert
Érkeznek a látogatók, miután Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes (j3) és Szabó Roland, az állatkert főigazgató-helyettese (b) kinyitotta a Fővárosi Állat- és Növénykert főkapuját 2020. május 20-án. MTI/Kovács Attila

A jogszabály szerint koronavírus ellen védett személynek az minősül, aki ezt védettségi igazolvánnyal igazolja. A rendelet azt is előírja, hogy aki a koronavírus elleni védettségét vagy életkorát a rendeltben meghatározott módon nem igazolja, annak beléptetését meg kell tagadni, látogatásának megkezdését meg kell akadályozni.

A 18 éven felüli személyek belépéséhez tehát védettségi igazolványra, illetve személyazonosító igazolványra vagy útlevélre lesz szükség (a védettségi igazolvány ugyanis csak ezek felmutatásával együtt érvényes), a 18. életévüket be nem töltött személyek esetében pedig személyazonosító igazolványra, vagy útlevélre, vagy vezetői engedélyre, vagy diákigazolványra. Azoknál a 18. éven aluli személyeknél, ahol a kiskorúság ténye nyilvánvaló, az életkor ellenőrzésétől eltekinthetnek. 

A fent említett igazolványokat a jegypénztáraknál (a jegy vagy bérlet megváltásakor), illetve a kapun való belépéskor is fel kell mutatni. 

Maszkviselés és egyéb elővigyázatossági intézkedések

A vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint a koronavírus ellen védett személy, illetve a 18. életévét be nem töltött személy az Állatkertben nem köteles maszkot viselni. A maszkviselés tehát nem lesz kötelező, de azért javasolják, hogy aki teheti, elővigyázatosságból mégis viseljen inkább maszkot.

Kötelező viszont a maszk viselése az ajándékboltban, amely üzletnek minősül. Az ajándékboltban 10 négyzetméterenként egy fő tartózkodhat.

Ugyancsak a maszk viselésére kérik majd látogatóinkat azokon a bemutatóhelyeken, ahol a közönség bemehet az állatok közé (például a gyűrűsfarkú makiknál és a Madagaszkár-ház belső csarnokában).

Jegyek, jegyárak

Az Állatkert változatlan árakon, a szokásos kedvezmények mellett lesz látogatható. 

Mi lesz látogatható az Állatkertben?

Az Állatkert szabadtéri bemutatóhelyeinek jó része látogatható lesz, ideértve a Holnemvolt Vár szabadtéri bemutatóhelyeit is.

Az állatsimogatókat viszont egyelőre még nem nyitják meg. A gyűrűsfarkú makik kifutóját, ahol a közönség be is mehet az állatok közé, megnyitják, bár itt arra kérik a látogatókat, hogy az állatok egészségének védelme érdekében ezt a bemutatóhelyet maszkban látogassák.

A beltéri bemutatóhelyek, állatházak nagyobbik része is nyitva lesz a közönség előtt.

Nyitva lesz például a Pálmaház (de az alatta lévő Akvárium még nem), az óriásvidrák beltéri bemutatóhelye, az Ausztrálház, a „Szarvasház” (vagyis az erszényes nyestek és társaik bemutatóhelye), a Pákásztanya, az India-ház, a Mérgesház, a Madagaszkár-ház és az Emberszabásúak Háza is.

A Szavanna istálló részlegesen lesz nyitva (a zsiráfoknál lévő belső látogatótér), illetve nyitva lesz az Elefántház is. A nemrég született kiselefánt, ha anyukájával a kifutón tartózkodik, zavartalanul lesz látogatható, ha viszont a belső férőhelyen, az úgynevezett Elefántcsarnokban tartózkodnak, annak nézőterére szakaszosan, kisebb csoportokban engedjük majd be a közönséget.

Nem lesz még megnyitva az Akvárium (amely a Pálmaház alatt található), a Krokodilház, a Xántus-ház, a Keselyűröpde, a Vízparti Élet Háza, a Varázshegy és egyelőre nem nyílnak még meg a Holnemvolt Vár beltéri bemutatóhelyei sem.

Milyen újdonságokat lesz érdemes megnézni?

Több olyan állat is van, aki a közelmúltban érkezett vagy jött a világra, és ezért a nagyközönség még csak kisfilmen vagy képen láthatta őket. Közéjük tartozik például a fentebb említett, április 24-én született kiselefánt, a két óriásvidra kölyök, vagy a kiskenguruk sokasága. De régóta várja már az Állatkert közönségével való találkozást Taiko, az új jegesmedve hím, vagy Banu, az új leopárdhölgy is.

Keresés az oldalon