Világ 2020. augusztus 06.

Koronavírus-körkép: ingyen teszt és kíméletlen karanténszabályok a környéken

Fatima Világ 2020. augusztus 06.
A békés nyári kirándulások helyett fájhat az emberek feje - kis körkép, milyen a koronavírus-helyzet a környéken.

Sokan arra számítottak, hogy a lezárás utáni időszakban végre eljöhet a kikapcsolódás és a külföldi utazások ideje – ehelyett, hetekkel a határok újbóli megnyitása után, a nyári csúcsidőszak kezdetén újra kitört a pánik, ugyanis egyre terjed a fertőzés, így bizonyos területeken újra korlátozásokat vezettek be.

Tiltólistás Spanyolország

A mediterrán országban 2,6 millió embert foglalkoztat a turizmus és a gazdasági tevékenység 12% -át adja. Az egyik iparági vezető szerint az ágazat március óta átlagosan hetente 5 milliárd eurót veszített el. A látogatók túlnyomó többségben az Egyesült Királyságból érkeztek, ám az új karanténszabály értelmében a britek többször is meggondolják, megéri-e Spanyolországba látogatniuk… Az Egyesült Királyság ugyanis 14 napos önelszigetelődésre kötelezte a Spanyolországból érkezőket, és kiterjesztette a nem alapvető utazásokkal kapcsolatos tanácsát a Baleár-szigetekre és a Kanári-szigetekre és persze Spanyolországra – ezzel “kinyírva” a spanyol utakat.

Simon McNamara, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségtől (IATA) elmondta az Euronews-nak: az Egyesült Királyság kormányának intézkedése nem a megfelelő módszer e kérdés kezelésére. Kiemelte: célzottabb intézkedésekkel többre mennének, például vizsgálják a kockázatokat, tegyék lehetővé a különböző területeken járt emberek egyéni karanténkötelezettségét, vagy nyúljanak alternatív módszerek, mondjuk a tesztelés bevezetéséhez.

Forrás: Getty Images

Eközben Norvégia 10 napos karanténidőszakot rendel el az Ibériai-félszigetről visszatérő emberek számára, míg Franciaországban arra hívják fel az állampolgárok figyelmét, hogy véletlenül se látogassák Spanyolország Katalónia régióját.

Egyre gyarapodnak az esetek

Másutt, Belgiumban tovább korlátozták az összegyűlt emberek számát, mivel Antwerpenben a fertőzések rohamos ütemben emelkednek. Ausztriában, St Wolfgangban, egy tóparti üdülővárosban több mint 50 ember tesztje lett pozitív, feltehetően egy bárban indult a terjedés, amelynek nyitvatartási ideje azóta csökkent – írja az EuronewsGörögország is megerősítette, hogy július 28-tól legalább egy hétig a Bulgáriából és Romániából légi úton érkező látogatóknak – kivéve a görög állampolgárokat – negatív tesztet kell bemutatniuk az országba való belépéshez. Ez azért követelmény, mert mindkét említett országban hatalmas növekedés tapasztaltak. A görög hatóságok azt is bejelentették, hogy kiterjesztik a maszkokkötelező használatát nyilvános beltéri helyeken.

A német tisztviselők a múlt héten úgy döntöttek: tesztelőállomásokat létesítenek a repülőtereken, hogy ösztönözzék a nagy kockázatúnak ítélt országok hosszú listájából érkező embereket – beleértve a hagyományosan népszerű úti célokat, például Törökországot – a tesztelésre. Ezenkívül lehetővé teszik az emberek számára, hogy érkezésüktől számított három napon belül ingyenesen máshol is teszteljék őket.

Franciaországban, amely szintén fokozta a tesztelést – ám nemcsak a repülőtereken. Megnövelte a turisztikai területeken található létesítmények számát, hogy ösztönözze a nyaralókat tesztelésre. A francia kormány ezzel egyidőben úgy határozott, hogy a tampontesztek recept nélkül és ingyen legyenek elérhetők még a tünetekkel nem küzdő emberek számára is.

Keresés az oldalon