Világ 2020. július 31.

Úgy tűnik, a globális légiközlekedés 2024-ig nem áll helyre

Fatima Világ 2020. július 31.
A globális légiközlekedés 2024-ig nem fog talpra állni a Covid-19 válságból - jelentette be a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) - a korábbi jelentéshez képest egy évvel csúszott az időpont.

A 290 légitársaságot képviselő testület számos tényezőt hozott fel az ágazat “lassú gyógyulására”, ideértve a fogyasztói bizalom hiányát, az üzleti utazások visszaesését és a friss koronavírus eseteket az Egyesült Államokban és másutt. Előrejelzések szerint a nemzetközi utasforgalom 2020-ban 55% -kal csökken 2019-hez képest, bár jövő évben 62% -kal emelkedhet az utasszám – ez azonban még továbbra is közel 30% -kal kevesebb, mint a Covid előtti időkben – írja a CNN.

Úgy tűnik, a teljes helyrebillenés (a koronavírus előtti szintre) csak négy év múlva fog megvalósulni.

“Áprilisban volt a legalacsonyabb az utasforgalom, a felfutás erőssége pedig nagyon gyenge. A belföldi repülésben tapasztaltunk javulást” – nyilatkozta Alexandre de Juniac, az IATA vezérigazgatója hozzátéve: gyengült az utasok bizalma.

Belföldi utazások előnyben

Szerinte nem meglepő, hogy a rövid távú utazások gyorsabban helyreállnak, mint a távolsági utazások – egyrészt az utasok kényelmi szintje miatt, valamint azért is, mert a nemzetközi piacok nagyrészt továbbra is zárva vannak. Az országok belföldi forgalmát tekintve a kínai légitársaságok vezetik a fellendülést: a forgalom júniusban 35,5% -kal csökkent a 2019-es időszakhoz képest, szemben a májusi 46,3% -os csökkenéssel.

Fotó: MTI Fotó

Az IATA szerint a Covid-19 elleni küzdelem tudományos haladása – beleértve egy sikeres és használható oltás kidolgozását – gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé – ez azonban még a jövő zenéje. “A világ számos részén továbbra is növekszik a fertőzés. Mindez hosszabb fellendülési periódusra utal, és nagyobb fájdalmat jelent az ipar és a globális gazdaság számára” – mondta Juniac. Azt is kiemelte, hogy mivel a légitársaságok pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a kormányoknak folytatniuk kell a mentési intézkedéseket, hogy megakadályozzák a légifuvarozók csődjét.

“A nyár – a legforgalmasabb évszak az iparág számára, de gyorsan elmúlik… Kevés esély van a nemzetközi légiközlekedés felfutására, ha a kormányok nem lépnek gyorsan és határozottan, hogy alternatívát találjanak a határok lezárására, a bizalmat romboló stop-start jelenségre a megnyitásokkor és a keresletetgyilkos karanténra.”

Keresés az oldalon