Belföld 2020. szeptember 09.

Koronavírus: egyre vörösebb Magyarország az Európa-térképen

Startlap Utazás Belföld 2020. szeptember 09.
A koronavírus-járvány elmúlt hetekben tapasztalt gyors hazai terjedése már egyértelműen megmutatkozik Európa koronavírus-kockázati térképén is.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre) a koronavírus-járvány európai terjedése óta regionális bontásban is térképeket készít a tagállamokról, így egyszerűen követhető, hogy az adott nap milyen magas a koronavírus-járvány kockázatát jelző index, amit a vírus terjedésének üteméből számítanak  – írja a Portfolio.

Minél vörösebb egy adott régió, annál nagyobb ott a kockázat.

Európán belül három különálló csoportot különböztethetünk meg jelen pillanatban a koronavírus terjedési kockázata szempontjából: 

  • Franciaországban és Spanyolországban súlyos a helyzet (a kockázati mutató értéke országosan 11 pont felett van),
  • Németország, Lengyelország és szinte egész Olaszország, valamint Ausztria, Szlovákia, Szlovénia alig-alig kockázatos,
  • Kelet-Európában egyre több régió vörösödik be, így például Csehország, Horvátország, Románia és Magyarország, valamint egyes balkáni államok.
Forrás: Joint Research Centre

A térképen látható, hogy Magyarországon belül Budapesten és Pest megyében a legmagasabb a kockázati index értéke, ami nem meglepő, hiszen itt találják meg a legtöbb esetet és itt a leggyorsabb a járvány terjedési üteme. Emellett Fejér megyében van 10 felett a CCR értéke – írja a Portfolio.

Idehaza a régiós országokhoz képest is kiemelkedő ütemben terjed a járvány: a reprodukciós ráta értéke a 2-t közelíti, miközben a V4-országokban ez az érték 1 körül volt a múlt heti állapotok szerint. 

Keresés az oldalon