Itt épül Magyarország első kerékpáros Duna-hídja

Startlap Utazás
Építészetileg is különleges lesz a folyó felett átívelő híd, amelynek már meg is van az építési engedélye.

A bringások számára páratlan információról számolt be a Magyarepitok.hu, amely hírül adta, hogy megépülhet Magyarország első kerékpáros Duna-hídja, mely a Szentendrei-szigetre vezet majd.

Kisoroszi és Dunabogdány között egy olyan, önmagába horgonyzott híd fog feszülni, amelyen pihenőpontok is lesznek. 

A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és a vonatkozó úthálózat teljes körű tervezési munkálataival.

Kerékpáros Duna-ág híd
Látványterv: Speciálterv Kft.

A dunabogdányi oldalon a vízmű területéből kialakított, a hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki. A kisoroszi oldalon a Hajós utcánál fut a nyomvonal. 

Pál Gábor, a híd tervezője úgy nyilatkozott, hogy az önmagában horgonyzott hídszerkezet ritkaságszámba megy a függőhidakon belül.

A hagyományos függőhíd főkábelei az adott híd mögött elhelyezkedő tömbbe vannak bekötve. Ilyen szerkezetű például az Erzsébet híd is. 

Ezzel szemben a Kisoroszi és Dunabogdány között felépítendő híd esetében a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve.

Látványterv: Speciálterv Kft.

Külön jó hír, hogy a híd nem magában fog csak állni, hiszen már tervezik az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendrei-szigeten keresztül haladó szakaszát is. Ez Kisoroszi és Szigetmonostor között, 21 kilométer hosszan fut majd.