Világrekorder hidat adtak át Törökországban

Startlap Utazás
Nincs még ekkora függőhíd a világon, ráadásul két kontinenst köt össze az 1915 Canakkale egy olyan ponton, ahol komppal egyébként több óra volt az átkelés.

Új átkelő köti össze Európát és Ázsiát, miután múlt hét pénteken átadták a 1915 Canakkale hidat a Dardanellák fölött – írja a Portfolio.hu a CNN-re hivatkozva.

A összeg, amennyibe a megépítése került óriási, de nem ezzel, hanem hatalmas méretével sikerült világcsúcsot dönteni a két kontinens között átívelő szerkezetnek, ugyanis a hídfők közötti távolság meghaladja a 2 kilométert.

Az 1915 Canakkale híd
A híd átadása. Fotó: Sergen Sezgin / Anadolu Agency via AFP

A 2,5 milliárd euróba (mintegy 940 milliárd) kerülő függőhíd olyan részén épült, ahol eddig mindenki arra kényszerült, hogy komppal keljen át, egy-egy órás utat is megtéve oda és vissza. Ez most alig pár perce rövidült, azonban ennek jelentős ára is lesz, mivel koncessziós szerződés keretében készült el a híd, így az áthaladó járműveknek 13,5 eurót kell majd fizetniük.

 

Az átkelő 1915 Canakkale elnevezésével egyébként annak állítanak emléket, amikor az első világháborúban az oszmánok tengeri ütközetben legyőzték a briteket és a franciákat a Dardanelláknál.