Öt gyönyörű kastélyszálló Magyarországon

Balázs
Ezekben a szállodákban 21. századi körülmények között érezhetjük arisztokratának magunkat.

Azt hinné az ember, hogy a kastélyszálló jelenségét a rendszerváltás tette lehetővé hazánkban, ugyanakkor ez tévedés volna, mivel az első kastélyszálló megnyitása bő fél évszázaddal megelőzte azt, még a két világháború közötti Magyarország idejére esett. Talán a legismertebb a parádsasvári kastélyszálló története, melyet a magyar állam elkobzott korábbi tulajdonosától, az 1918-as-19-es eseményekben magát túlexponáló Károlyi Mihály gróftól és a korábbi palotát szállodává alakíttatta.

De nem ez volt az egyetlen ilyen épület akkoriban, még a Károlyi családban sem, hiszen ebben az esetben nem kényszer hatására, hanem saját elhatározásából döntött úgy Károlyi István gróf, hogy a füzérradványi kastélyát szállodává alakíttatja a korabeli felső tízezer gyönyörűségére.

Ez a kastélyszálló 1938 és 1944 között fogadta a vendégeit, majd a környéken tapasztalható heves lövöldözés hatására zárta be csak kapuit.

1945 után mostoha sors várt a magyarországi kastélyokra, volt olyan, amit egyszerűen istállónak használtak a szovjet katonák, másokból a helyi TSZ magtára lett, a szerencsésebbeket iskolákká, árvaházakká és kórházakká alakították át. Változás a helyzetben a 60-as évek második felében állt be, amikor láthatóvá vált, hogy a hazai szálláskapacitás nem képes kielégíteni az egyes üdülőterületekre érkező turisták igényeit.

Bár ez a probléma a leglátványosabban a Balaton-parton jelentkezett, emellett azonban érintette a gyógyfürdőjéről ismert Bük környékét is, ezért egyáltalán nem véletlen, hogy az ország újfent első kastélyszállói között (pl. a szilvásváradi Pallavicini-kastély már az 50-es években is SZOT üdülőként működött) nyitotta meg a kapuit a büki Szapáry Kastélyszálló még 1972-ben. Ezt több hasonló kezdeményezés is követte, így amikor elérkezett a rendszerváltás, a lényegi különbség annyi volt csak, hogy a kastélyszálló üzletet a magánvállalkozások vették át az államtól.

Nézzünk is meg pár ma is nyitva tartó, csodás kastélyszállót!

 

Kastélyhotel Sasvár Resort (Parádsasvár)

Parádsasvár, Károlyi kastély a naplementében.
Parádsasvár, Károlyi kastély a naplementében (Forrás: Saját kép)

A híres Duzzogót (azért kapta ezt a nevet, mert a fáma szerint gróf Andrássy Katinka, a vörös grófnő ide vonult vissza mindig, miután összekapott férjével, Károlyi Mihállyal) eredetileg vadászkastélynak szánta gróf Károlyi Gyula, Mihály gróf édesapja. De ehelyett anyja, a reformkor és a szabadságharc híres femme fatale-ja (férje, Károlyi György mellett megdobogtatta gróf Széchenyi István szívét, viszonya volt, sőt gyereket is szült a későbbi mártír miniszterelnöknek, gróf Batthyány Lajosnak, a szabadságharc bukása után pedig Klapka Györggyel élt együtt Svájcban) gróf Zichy Karolina élte itt le élete hátralévő részeit és utána került az épület az unoka birtokába.

Az új kastélyszálló a 90-es évek közepén nyílt meg és a mai napig várja a luxusra fogékony kedvű és pénztárcájú vendégeit, az egyes szobák mellett komplett lakosztályok lefoglalására is van mód, nem beszélve a számos kikapcsolódási lehetőségről,

amik között többek között megtalálni a bowling, a tenisz és a fallabdapályákat is. Amennyiben pedig kimozdulnánk, bérelhetünk biciklit, de akár egy kellemes sétalovaglásra is találhatunk itt lehetőséget, csak a közutakon verető motorosokkal vigyázzunk közben.

La Contessa Kastélyhotel (Szilvásvárad)

Ezen kastély elődjét még gróf Keglevich Béla építtette az 1860-as években, majd az épület és vele együtt a szilvásváradi uradalom is a századforduló környékén került az olasz eredetű arisztokratacsaládhoz, a Pallavicinikhez. Pallavicini Alfonz Károly őrgróf volt az, aki a kastély mai formáját kialakíttata az 1910-es években.

1945 után a kastélyt államosították és előbb SZOT üdülőként működött, majd a rendszerváltás után kétcsillagos szálloda volt egészen 2005-ig. Új tulajdonosai 2009-ben nyitották meg a kastély kapuit egy tekintélyesebb felújítási munkasorozat végeredményeként és azóta is töretlen népszerűséggel üzemel, pároknak és családoknak is ideális helyszín lehet a kikapcsolódásra, vagy akár a wellnesselésre. A kimozdulás kedvelőinek, lelkes túrázóknak pedig érdemes felfedezniük Szilvásváradot és környékét, hiszen az itt található Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés, vagy akár a Sipovics Tengerszem garantáltan lenyűgöző hatással lesz rájuk.

Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok (Bikal)

A birtokot eredetileg Puchner Antal császári-királyi tábornok kapta szolgálataiért cserébe V. Ferdinánd magyar királytól és a tábornoknak annyira megtetszett a környék, hogy egy kastély építtetésébe fogott. Sajnos azonban az öreg hadfi idegrendszerét kikezdte az 1848-as szabadságharc és a Bem apótól elszenvedett vereségei, így az elkészült kastélyba az 1860-as évek elején már csak fia, Puchner Hannibál költözhetett be. 1945 után a hazai kastélyok szokásos sorsa a Puchner kastélyt sem kerülte el és a rendszerváltás után nyílt csak meg a ma is ismert kastélyszálló.

A pihenés mellett itt lehetőségünk nyílik egy reneszánsz élménybirtok felfedezésére is.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy középkori települést, ahol a korabeli mesterségek művelőivel találkozhatunk, ki is próbálhatjuk egyiket-másikat és ha úgy érezzük, akkor meg is vásárolhatjuk a késztermékeket. Emellett számtalan program is vár minket itt a lovagi tornától kezdve az egyéb előadásokon át, a gyerekek számára létesített középkori játszótérig bezárólag.

Batthyány Kastélyszálló (Zalacsány)

A terület első ismert birtokosa a Csány-família volt és a Batthyány-ak csak a 19. század közepén szerezték meg, ők alakították ki a kastélyt is a mai formájának megfelelő módon. A szocializmus idején nevelőotthon működött a falain belül, ami nem tett túl jót a kastély állagának, viszont a rendszerváltás után megkezdődött felújítást követően kastélyszállóként tudott tovább működni.

Amennyiben nem csak a világtól elvonulva kívánunk wellnessezni, hanem néminemű aktivitást is szeretnénk a kikapcsolódásunk részévé tenni, akkor van itt lehetőség golfozásra, illetve kerékpárbérlésre is.

Ha pedig a tágabb értelemben vett környéket szeretnénk felfedezni, ahhoz is remek helyszínt választottunk, hiszen nincs messze innen Keszthely, Hévíz, Balatonszentgyörgy és Sümeg sem, de nem kell sokat utaznunk akkor sem, ha a kis, vagy a nagy Balaton lenne a célpontunk.

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló (Szirák)

Ennek a kastélynak a múltja sem unalmasabb a többiekénél. A 18. század közepén épült, majd nem sokra rá a Teleki família kezébe került, itt született például gróf Teleki László, az 1848-as szabadságharc később tragikus sorsú diplomatája is. A 19. század második felében házasság révén lett a sziráki uradalom és a hozzá tartozó kastély a Degenfeld-famíliáé, akik 1945-ig birtokolták is.

Az államosítás ezt a kastélyt sem kerülte el, egy ideig a helyi TSZ traktorosiskolája működött benne, a rendszerváltás után pedig felújították és kastélyszállónak rendezték be.

A kastély saját szolgáltatásai között kínál lehetőséget többek között teniszre, wellnessre, kerékpárbérlésre, lovaglásra és vadászatra is. Ha pedig kimozdulnánk, akkor okvetlenül menjünk el Bujákra, ahol egy menő kilátó, egy várrom és egy régi remetelak is csak arra vár, hogy felfedezzük, illetve nincs messze innen Hollókő sem.