Mesés karácsonyi vásárok Európában, amik újra elhozzák az ünnepi hangulatot

Fatima
Tavaly le kellett mondanunk az ünnepi forgatagokról, idén azonban itthon és külföldön is számtalan vásár segít a karácsonyra hangolódásban - természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett. Most a nagyobb európai karácsonyi vásárokat gyűjtöttük össze.

Puncs, forralt bor és ünnepi finomságok illata terjed, hangulatos fényárban úsznak az utcák és a terek, kézművesek árulják portékáikat – mindez karácsony közeledtével olyan varázslatos, meghitt hangulatba hozza az embereket. Egy időre nélkülöznünk kellett az ilyesfajta forgatagokat, és sokan aggódtak, hogy ez idén sem lesz másképp. Nagy szerencsénkre november 19-én megnyílt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, ehhez országszerte több csatlakozik majd. De mi a helyzet Európa többi híres karácsonyi vásárával? 

Nos, nem mindegyik tér vissza idén. Ausztria például teljes lezárás alatt áll, így a híres bécsi vásárral együtt a többi hangulatos bazár is zárva tart. München azt tervezte, hogy megnyitja a karácsonyi vásárát a Marienplatzon, nemrég azonban a tisztviselők bejelentették, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt lemondják a 2021-es Christkindlmarktot. Akadnak azonban helyek, ahol az eddigiek alapján megtartják a karácsonyi vásárt – persze olyan fokozott biztonsági intézkedésekkel, mint a standok számának csökkentése és az oltás igazolás ellenőrzése, néhány látogatásakor pedig maszkra lesz szükségük. Azt érdemes észben tartani, hogy a járványhelyzet változásával módosíthatják ezeket a szabályokat, esetenként utólag lemondhatják vagy felfüggeszthetik a vásárt! Tehát utazás és foglalás előtt mindig tájékozódjunk az aktuális helyzetről.

Bázel, Svájc

Karácsonyi díszek csillognak Bázel óvárosának elbűvölő építményein, és a Rajna menti várost Svájc legnagyobb karácsonyi vásárává változtatják. A Barfüsserplatz és a Münsterplatz ad otthont az árusok rusztikus faházainak, ahol nemcsak kézműves termékeket, hanem isteni finomságokat is ki lehet fogni, mint például a svájci Läckerlit (egyfajta mézeskalácsszerű sütemény). A vásárok november 25-én nyitnak, és december 23-án zárnak, a münsterplatzi nyitóünnepséget azonban törölték. A 16 év feletti látogatóknak érvényes svájci vagy EU-s covid-igazolványt kell bemutatniuk QR-kóddal, valamint a személyi igazolványukat.

karácsonyi vásár Bázelben, Svájcban / Fotó: Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Berlin, Németország

Berlin számos népszerű karácsonyi vásárt készült megnyitni 2021-ben, ezek a 2G szabályok szerint működnének, miszerint a látogatók be legyenek oltva, vagy bizonyítsák, hogy felépültek a vírusból. Csak a 12 év alattiakra vonatkozik egy kedvezmény, ők akkor is beléphetnek, ha a teszteredményük negatív. A nyitást tervező berlini piacok a következők:

  • A Potsdamer Platz Winterweltje a dombbal azoknak, akik egy kis szánkózásra vágynak – ez hagyományosan az egyik legkorábban megnyíló piac. A Potsdamer Platz központjában található, nem messze a Mall of Berlin bevásárlóközponttól. Október 29-én nyitották meg és január 2-án zárják be.
  • A Gendarmenmarkt karácsonyi vásár a Französischer Dom és a Deutscher Dom között bújik meg. November 22-én nyílt meg és december 31-én zár, a belépéshez személyenként egy eurót kell fizetni.
  • Az Alexanderplatz jégpályának és hagyományos kézműves standoknak is otthont ad, november 22-től december 26-ig tart nyitva.
  • A Vilmos császár emléktemplomot körülvevő vásár, ami Berlin híres Kurfürstendamm utcájában található, november 22-től 2022. január 2-ig tart nyitva.

Németország legrégebbi és vitathatatlanul legismertebb vására a nürnbergi, ami az eredeti tervek szerint november 26. és december 24. között nyílt volna meg, a hagyományos nyitóünnepség azonban átkerült volna az internetre. Több árus már felkészülten várta a karácsonyozó tömeget, mígnem az utolsó pillanatban lemondták a rendezvényt. Bajorország újonnan bevezetett korlátozásaival összhangban törölte 2021-es vásárt. 

Egy árus elkeseredetten pakolja össze a kincset érő portékáit november 19-én a Nürnbergi karácsonyi vásárban, amit az utolsó pillanatban lemondtak / Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Brugge, Belgium

A csodálatos Brugge utcáit ünnepi fények és több mint 500 karácsonyfa varázsolja téli tündérmesévé a 2021-es Winter Glow ünnepség részeként. 2022. november 26-tól január 9-ig jégkorcsolya, három karácsonyi vásár és minden földi jó várja a látogatókat a található a Market téren, a Simon Steven téren és a Zand téren. A városban a több mint 400 fős szabadtéri rendezvényekhez COVID Safe jegy szükséges. Az EU tagországaiból érkező látogatók saját oltási bizonyítványukat használhatják a COVID Safe jegy helyett, de a régión kívülről érkezőknek viszont be kell szerezniük ezt a dokumentumot, ami bizonyítja, hogy az érintett teljesen beoltva van a vírus ellen, vagy az elmúlt hat hónapban felépült, esetleg negatív lett a tesztje – írja a Lonely Planet.

Koppenhága, Dánia

A 175 éves Tivoli Gardens vidámpark és szórakoztatónegyed ad otthont a karácsonyi vásárának november 19. és január 2. között. A belépéshez jegyet kell vásárolnia, valamint fel kell mutatnia egy Corona Pass-t vagy hivatalos oltási igazolványt. Egyedül a 15 év alatti gyermekek mentesülnek a szabály alól. Eközben a varázslatos Kongens Nytorv karácsonyi vásár is várja a vendégeket a Charlottenborg palota közelében egészen december 22-ig, ingyenesen látogatható.

Franciaország legrégebbi karácsonyi vásárában, a strasbourgiban november 26-tól december 26-ig több mint 300 bódé nyit ki. Jelenleg még csak maszkra van szükség a piacon, a vírushelyzet romlásával azonban idővel bevezethetik a kötelező védettségit vagy a tesztet.

Prága, Csehország

A Prága szívében, az Óváros téren és a Vencel téren található karácsonyi vásár 2022. november 27-től január 6-ig tart. A forgatag szervezői nem írtak elő követelményeket, de a Cseh Idegenforgalmi Hatóság tájékoztatása szerint megkövetelik az FFP2/KN 95-ös maszkot zárt térben, valamint az oltásról vagy a betegségből való felépülésről szóló igazolványt, esetleg negatív tesztet.

Poznań, Lengyelország

A poznańi karácsonyi vásár a plac Wolnościn nyílt meg és december 26-án zár. Bár a piac csodálatos karácsonyi élményt nyújt az egész szezonban, tele bájjal, ám december 10. és 12. között 12 különböző ország jégszobrászai mérettetik meg magukat, hogy fagyos műalkotásokat hozzanak létre.

Fotó: Getty Images

A romló járványadatok ellenére idén kinyit a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásár Belgiu fővárosában, Brüsszelben is: november 26-án nyitja meg kapuit, és január másodikáig látogatható.