Tippek 2019. november 21.

A karácsonyi vásárokon túl: alternatív programok forralt bor mellé

Startlap Utazás Tippek 2019. november 21.
Bár az időjárás egyelőre próbálja elhitetni, hogy messze még a tél, november közepétől kezdve ünnepi fényekbe öltöznek Európa városai és megkezdődik az adventi készülődés időszaka. Budapest idén az előkelő második helyen végzett a European Best Destinations legjobb karácsonyi vásárokat rangsoroló listáján, így a magyaroknak nem kell messze mennie ahhoz, hogy a legtrendibb forraltboros pultok mellett melegítsenek be az ünnepekre. Mégis érdemes a szomszédos országokban is szétnézni a következő hetekben, hiszen a vásárokat néhány alternatív programmal kombinálva maradandó emlékekkel zárulhat az év.

Fehér karácsony – Poprád

Azok, akik a karácsonyi időszak környékén az igazi telet keresik, a környező hegységekben járhatnak a legkönnyebben sikerrel. Poprád átlagos napi középhőmérséklete decemberben -3 fok körül alakul, a Tátra csúcsairól pedig idén már októberben is jelentettek havazást, így kis szerencsével egy karácsony előtti hógolyózás is az ünnepi készülődés részévé válhat – írja a Flixbus közleményében.

a Poprádi tó
A Poprádi tó (iStock)

A Poprádi-tó és a Csorba-tó is könnyen megközelíthető a városból, a kellemes téli séta után pedig még jobban esik egy meleg ital.

Bár a karácsonyi dekoráció már december elején kikerül a városban, a tradicionális vásári napok itt rövidebbek, így a hónap közepén érdemes Poprádra utaznia annak, aki ezt is ki szeretné élvezni.

Menetrend szerinti busszal a téli időszakban is közvetlenül megközelíthető a város, Budapestről éjszakai és nappali járatok közül is választhatnak az érdeklődők. 

Busszal Poprádra

Hirdetés

Kulturális kikapcsolódás – Belgrád

Belgrád az év bármely időszakában kulturálisan pezsgő hely, mégis ritka lehetőséget hagy ki az, aki ezen a télen nem látogatja meg a várost, hiszen a világhírű performanszművész, Marina Abramović Tisztító című életműkiállítása január 20-ig látogatható a Kortárs Művészeti Múzeumban.

A kulturális program akár még jövő év elején is kombinálható egy kis ünnepi városnézéssel, hiszen Szerbia nagy többsége ortodox vallású, így a karácsonyt később, január 7-én ünneplik.

Belgrád utcája (iStock)

Ennek köszönhetően azok is teljes pompájában élvezhetik a feldíszített város fényeit és a tematikus piacokat, akiknek csak a két ünnep között vagy után lesz szabadideje kimozdulni. Jó hír a szerb fővárosba indulóknak, hogy idén ősszel sűrűsödött a közösségi közlekedési összeköttetés Budapest és Belgrád között, így autó nélkül is rugalmasan elérhető a város.

Busszal Belgrádba

Hirdetés

Ajándékvadászat – Parndorf

Érdemes lehet azoknak is egy rövid kirándulást beiktatni karácsony előtt, akik kifejezetten célratörően próbálják felhasználni az ünnep előtti szabad perceket és a lélekben való ráhangolódás helyett inkább az ajándékok beszerzését szeretnék hatékonyan megoldani. A FlixBus az adventi időszakban naponta két járatot indít Parndorfba, amivel Budapestről és Győrből is közvetlenül a Designer Outletbe utazhatnak az ajándékvadászok.

A center egy kisebb karácsonyi vásárt is szervez, ahol két bolt között lazíthatnak a bevásárlók, klasszikus vásári finomságok és curling pálya is várja az érdeklődőket.

Mivel Parndorf viszonylag közel van az osztrák fővároshoz, a bevásárlás mellett akár még egy késő délutáni séta is beleférhet a napi programba a hazaindulás előtt a karácsonyi fényekben tündöklő Bécsben.

Busszal Parndorfba

Hirdetés

Keresés az oldalon