Körkép: ezeket eszik karácsonykor szerte a világban

Balázs
A terülj-terülj asztalkám szinte mindenhol megjelenik karácsonykor: húsok, halak, édességek minden mennyiségben, de van, ahol az egészet letudják egy kosár KFC-vel.

A karácsonyi menü az egyik legfontosabb étkezése az évnek, nem véletlen, hogy szinte minden családnak megvan a maga kis rituáléja hozzá, még azoknak is, akik amúgy a dolog vallási részét egyáltalán nem tartják. Nagyon érdekes, hogy ezek a szokások egyébként háztartásonként is eltérők lehetnek, gondoljunk csak bele, hogy hányféle karácsonyi kajasorról hallottunk már csak a közvetlen környezetünkből. Van a hagyományos töltött káposzta + halászlé kombó, de van egy kisebbség pl., akik a gesztenyével töltött pulykára esküsznek, máshol pedig a mára már eltörölt keresztény vallási előírásoknak megfelelően a szenteste a böjt jegyében telik, így csak süteményekkel és valami könnyebb levessel (pl. az aszaltszilvás lencseleves remek választás) ágyaznak meg a másnap induló grandiózus zabálásnak.

Fülöp-szigetek

A Lechón, vagyis a fülöp-szigeteki nyárson sült malac.
A Lechón, vagyis a fülöp-szigeteki nyárson sült malac (Forrás: Getty Images)

Kezdjük is egyből egy furcsasággal, itt a népeknek van egy sajátosan édesszájú hozzáállása a táplálkozáshoz, így az édes spagetti egy visszatérő darabja a karácsonyi menünek. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy nálunk is ismert bolognai spagettit, csak éppen édesen.

Rendszerint barnacukorral és/vagy a helyi szükségtermékből lett nemzeti büszkeséggel, a banánketchuppal édesítik meg.

Persze esznek mást is ünnepkor arrafelé, ilyen például a fülöp-szigetekiek másik nagy büszkesége a Lechón, ami nem más, mint a nyárson ropogósra sütött malac, vagy süldő.

Portugália

A leite de creme, azaz a portugál creme brulee
A leite de creme, azaz a portugál creme brulee (Forrás: Getty Images)

A portugálok hagyománytiszteletből követik a szentestei böjtöt, így náluk az ünnepi asztalra jellemzően sózott tőkehal kerül, egyes régiókban sült tintahallal váltják ki.

Mindehhez rizst, főtt tojást, illetve különféle főtt, illetve párolt zöldségeket fogyasztanak, a legjellegzetesebb ezek közül a káposzta és az édesburgonya.

Desszertként pedig jellemzően a náluk biscoitos de natalnak nevezett karácsonyi mézeskalácsot, vagy a leite de creme fedőnév alatt fogyasztott fahéjas creme brulee-t eszik.

Japán

Karácsonyi KFC menü Japánban.
Karácsonyi KFC menü Japánban. (Forrás: Yuichi Yamazaki/Getty Images)

A japánok a szokásos különutas megközelítésükkel tüntetnek ebben az esetben is.

Ehhez persze hozzátartozik az a tény is, hogy a szigetországban nem nagyon voltak hagyományai a karácsony megünneplésének, már csak azért sem, mert jelenleg is az ország lakosságának mindössze 1 százaléka vallja magát kereszténynek.

És itt jött a képbe a ’70-es években az amerikai gyorséttermi lánc, akik csináltak egy elképesztően népszerű kampányt Japánban, karácsonyra rendelj KFC-t címen. Ennek következtében pedig új tradíció született a felkelő nap országában.

Svédország

Tipikus karácsonyi svédasztal a svédeknél.
Tipikus karácsonyi svédasztal a svédeknél (Forrás: Getty Images)

Svédországban karácsonykor háromfogásos ételt, a Julbordot szolgálnak fel. Az első fogás általában hal – jellemzően pácolt hering. Másodikként felvágottakat (köztük karácsonyi sonkát) és kolbászt szolgálnak fel.

A harmadik fogás gyakran húsgombóc és egy a svédek sajátos sprotnis rakott krumplija, a Janssons frestelse.

Desszertként a rizspuding népszerű, de van egy másik finomság is, amelyet a svédek ilyenkor szoktak készíteni – a sáfrányos zsemle. A sáfrányos zsemle édes és gyakran sárga színű (természetesen a sáfrány miatt!).  A hagyomány szerint a legidősebb lány tálalja fel a családnak.

Örményország

Más görög-keleti országokhoz hasonlóan az örmények is január 7-én ünneplik a karácsonyt.

A hagyományos örmény karácsonyi menü elengedhetetlen darabja a ghapama, egy különleges sütőtökös étel, amelyet csak karácsonykor és más különleges alkalmakkor fogyasztanak.

A tököt rizzsel, mazsolával, dióval és mézzel töltik meg, majd tökéletesre sütik.

Lengyelország

Ünnepi borscs leves és kalács a lengyeleknél.
Ünnepi borscs leves és kalács a lengyeleknél.

Lengyelországban egy tizenkétfogásos, úgynevezett Wigilia-lakomát tartanak ilyenkor, amely teljesen húsmentes.

Hagyományosan a fogások száma a tizenkét apostolt szimbolizálta, de ma már ez a karácsony esti vacsorára várt vendégek számától függően változhat.

Az étkezést általában vörös borsccsal kezdik, amelyet más levesek, ponty, hering és pirogi követ. Desszertnek mákos süteményt, és aszalt gyümölcskompótos italt szolgálnak fel, amely az emésztést hivatott megkönnyíteni.

Új-Zéland

A karácsony a déli féltekén élő népek számára gyakran szabadtéri esemény.

Sok új-zélandi használja ki a nyári meleg időjárást azzal, hogy a karácsonyi menüt egy jó kis kerti sütögetés keretében dobja össze.

Az ételek változatosak, mivel egyes családok inkább a tenger gyümölcsei, például a halak és a garnélarákok grillezését részesítik előnyben, míg mások sonkát vagy akár egzotikusabb húsokat választanak az ünnepléshez.

Izland

Az izlandi karácsonyi vacsora az évszázadok során változott. Korábban a levágott bárányt a kjötsúpa nevű húslevesben főzték meg, és a szegényebb családok az alpesi hófajdot, a fácánnal rokon vadmadarat fogyasztották.

Ma már a hófajd minden izlandi körében népszerű étel, és a sonkával és a füstölt báránnyal együtt gyakran szerepel a karácsonyi vacsorákon.

Ez a rendes ételmennyiséget bab, borsó, mártás és burgonya egészíti ki.

Litvánia

A Kūčios-t, a hagyományos litván karácsonyi vacsorát minden évben december 24-én fogyasztják. A kūčios nem kis teljesítmény – ennek az ételnek az elkészítése akár egy hétig is eltarthat.

A kūčios eredetileg kilenc fogásból állt és egy pogány szokás volt, amely később, a kereszténység felvételét követően 12 fogásra bővült (minden apostolnak egy).

Sem hús, sem tejtermék, sem meleg étel nem része ennek az étkezésnek. Ehelyett halat, kenyereket és zöldségeket tartalmaz. Az asztalra többek között paradicsomos, gombás vagy hagymás mártásban tálalt hering, füstölt angolna, zöldségek, például burgonya, illetve savanyú káposzta, valamint gomba, kenyér vagy áfonyapuding kerülhetnek.

Chile

Chilében is szenteste az a nap, amikor a családok összegyűlnek a nagy vacsorára. A pulykasült gyakran kerül az asztalra, de más húsok is megjelennek. Lesznek zöldségek, burgonya és chilei bor, abból is jellemzően a vörös. A chileieknek van egy hagyományos ünnepi itala, a leginkább a White Russian koktélra hajazó cola de mono, azaz a “majom farka”.

Mindenkinek megvan a saját receptje, de az alapanyag szinte mindig valamilyen égetett szesz, kávé, tej és cukor.

Egy másik chilei ünnepi hagyomány a karácsonyi gyümölcstorta, a pan de Pascua. Érdekes módon a Pascua spanyolul “húsvétot” jelent, de Chilében a kifejezést a karácsonyt jelentő Navidaddal használják csereszabatosan.