Világ 2021. február 02.

Izland várja a beoltott utazókat, de nem mindenhonnan

Fatima Világ 2021. február 02.
Az Izlandra utazók mentesülnek a kötelező tesztelés és a karanténkötelezettség alól, ha bizonyítani tudják, hogy megkapták a COVID-19 elleni oltást.

Azok, akik izlandi, dán, norvég, svéd vagy angol nyelven nyújtanak be jóváhagyott digitális vagy papíralapú oltási igazolást, mentesülnek a korlátozások alól, és nem kötelesek átvilágításon esni. Ez az új szabály helyettesíti azt a követelményt is, hogy az országba érkezésükkor negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk – írja a Lonely Planet. Jelenleg az EGT-ből és Svájcból érkező utazóknak előzetesen regisztrálniuk kell magukat, két tesztet kell elvégezniük az érkezés után, és karanténba kell vonulniuk ez időre. Decemberben pedig azt is lehetővé tették, hogy karantén és teszt nélkül beléphet az országba az, aki már bizonyítottan átesett a víruson.

Ember áll a magas hegyek előtt Izlandon.
Forrás: Getty Images

Az izlandi lakosok számára is digitális oltási igazolásokat állítanak ki az utazás megkönnyítése érdekében: a tanúsítvány elérhető lesz online, a meglévő európai szabványoknak és a Nemzetközi Oltási Bizonyítványba (ICVP) megfelelően – ennek köszönhetően könnyebben utazhatnak, egyes országokban mentesülnek a különböző kötelezettségek alól.

Akadnak kivételek

Az oltás még ezzel az új döntéssel sem teszi lehetővé minden látogató belépését az országba. Jelenleg nem uniós állampolgárok nem látogathatják Izlandot. További információk az oltásokról, a karanténról és az ország belépési szabályairól az izlandi kormány hivatalos honlapján találhatók.

Keresés az oldalon