Világ 2021. május 03.

Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest

Szloboda Csaba Világ 2021. május 03.
A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Az Oktoberfest “a legglobálisabb fesztivál”, amelyre a világ minden sarkából összesereglenek emberek Münchenben, ezért a fertőzésveszély miatt az idén is muszáj nélkülözni.

Minden fesztivál elmarad Bajorországban

Jövőre viszont már ismét meg lehet rendezni, ha az egész világon megfelelően halad az oltási kampány – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel tartott tájékoztatóján.

Arnold Schwarzenegger a egy korábbi müncheni Oktoberfesten (Fotó: Gisela Schober/Getty Images)

Kiemelte, hogy a tartományi kormány csak javasolja a rendezvény elhalasztását, a döntés pedig a helyi önkormányzat dolga. A kormány nemcsak az Oktoberfest, hanem az összes többi nagy bajorországi fesztivál elhalasztását javasolja a koronavírus miatt  – mondta.

Az egészség mindennél fontosabb

Dieter Reiter hangsúlyozta, hogy nincs értelme tovább várni a döntéssel, mert a napokban kellene hozzálátni a fesztivál előkészítésének.

Mint mondta, nem volt könnyű sorban másodszor elrendelni az Oktoberfest elhalasztását, mert a fesztiválnak sok-sok millió rajongója van, és sok embernek a megélhetést biztosítja.

Azonban az egészség védelme minden gazdasági érdekkel szemben elsőbbséget élvez.

Hatalmas bevételt szokott hozni Münchennek az Oktoberfest

A Münchenbe rendre bő hatmillió látogatót vonzó sörfesztivált szeptember 18-tól október 3-ig tartották volna az idén.

Bulizók tömege egy hatalmas sörsátorban a müncheni Oktoberfesten MTI/EPA/Christian Bruna

A legutóbbi, 2019-es Oktoberfest a kapcsolódó szolgáltatásokkal – például a szállodák és a taxik forgalma révén – 1,23 milliárd eurós (450 milliárd forint) bevételt hozott Münchennek.

A 6,3 millió vendég a fesztiválon 442 millió eurót költött el, szállásra 505 millió eurót, közlekedésre és egyéb kiadásokra nagyjából 285 millió eurót fordítottak.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre.

Azóta 25-ször maradt el, háború, gazdasági válság vagy járvány miatt.

 

(MTI)

Keresés az oldalon