Világ 2020. szeptember 21.

Elstartolt az Oktoberfest, de nem úgy, mint eddig

Fatima Világ 2020. szeptember 21.
Bár a hagyományos sörfesztivál elmaradt a koronavírus miatt, rendhagyó formában mégis megtartották az Oktoberfestet.

Már áprilisban is szóba került, hogy idén a koronavírusra való tekintettel elmarad a sör világhírű ünnepe, a müncheni Oktoberfest, melyre évente mintegy hatmillió vendég érkezik szerte a világból, idén szeptember 14. és október 4. között rendezték volna meg. A kockázat túl magas lenne, hiszen egy ilyen eseményen sem a távolságot nem lehet tartani, sem az arc védelme nem működhet megfelelően.

Más formában ünnepelnek

Ennek megfelelően a nem építettek hatalmas sörsátrakat, ahol sok száz standon illatoznak a kolbászok és frissensültek, és emberek ezrei sem isszák tömött padokon ülve literes korsójukból a bajor söröket a bajor főváros világhírű sörfesztiválján. Ennek ellenére szombat óta mégis ünnepi a hangulat a városban: félszáz sörfőzde és vendéglátóhely fogadja a látogatókat a hagyományosan a fesztiváli időszakra készített Wiesnbierrel, kolbászokkal, sült csülökkel és csirkehússal a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett – írja az Euronews.

Felix Hörhager / Getty Images

— Maszkot viselni egy kocsmában furcsa, de meg lehet szokni. Akkor lennénk persze igazán boldogok, ha egyszerűen újranyitnának a vendéglátóhelyek – magyarázza az egyik vendég, Margaret Stadelbauer.

Az Oktoberfestet a történelem során – a két világháború évein kívül – eddig három alkalommal törölték: 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, majd 1923-ban, a hiperinfláció miatt.

— A maszk viselése kényelmetlen, de még mindig jobb, mint otthon feküdni betegen – véli az egyik leghíresebb sörház, a Hofbräuhaus igazgatója, Michael Möller.

A vendéglátók elégedettek az első hétvége mérlegével, a járvány miatt csökkentett kapacitással működő sörkertek megteltek, rendszeres volt a sorállás. A hagyományos fesztivál elmaradása azonban jelentős csapás: tavaly 6,3 millió embert vonzott az Oktoberfest. A Theresienwiese, a fesztivál központi helyszíne azonban idén üres maradt.

Keresés az oldalon