Mostantól könnyebb Indiába látogatni

Fatima
India enyhített a nemzetközi beutazási szabályokon: a látogatóknak érkezéskor nem kell többé karanténba kerülniük, a beoltott látogatóknak pedig nem szükséges indulás előtt teszteltetniük.

Február 14-e óta a 82 jóváhagyott országból – beleértve az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát, Ausztráliát, Franciaországot, Japánt és Thaiföldet – érkező oltott utazóknak nem kell indulás előtt tesztet végeztetniük, míg a be nem oltottak továbbra is egy indulás előtt 72 órával kapott negatív COVID-19-teszt bemutatásával kelhetnek útra. A járatra szállás előtt regisztrálni kell az Air Suvidha portálra. Az enyhítés értelmében viszont a kötelező karantén helyett csak arra kérik az utazókat, hogy 14 napig ellenőrizzék egészségi állapotukat, és jelentsenek minden tünetet a hatóságoknak – írja a Lonely Planet.

Ami a magyar utazókat illeti, a Konzuli Szolgálat ugyancsak megerősítette, hogy az indiai kormány 2022. február 14-étől szövetségi szinten enyhít az ország területére történő beléptetési protokollon. Az előbbi lépéssel India az általa korábban kötött kétoldalú oltási igazolások elismerésére vonatkozó megállapodásokat ismét hatályossá tette, így ismét érvényesnek tekinthető a részéről a magyar-indiai kétoldalú kölcsönös védettségi / oltási igazolások elfogadásával kapcsolatos megállapodás. Viszont az ország  minden tagállamában/szövetségi területén a járványügyi korlátozások valamilyen formája továbbra is érvényben van. A szövetségi protokollnál szigorúbb beléptetési rendet vezethetnek be az egyes szövetségi területek vagy tagállamok. Ránk is vonatkozik, hogy az oltás alapú immunitással nem rendelkező utasok esetében kötelező az indulás előtti tesztelés, míg a teljes védettséggel bíró, azaz oltás alapú immunitással bíró utasok esetében nincs kötelező indulás előtti tesztelési előírás. 

COVID-19 korlátozások Indiában

A Times of India szerint az államok, köztük Mahárástra , Nyugat-Bengália, Radzsisztán és Himácsal Prades, az elmúlt napokban enyhítettek néhány korlátozást, de még nem törölték el mindegyiket. Hamarosan azonban erre is sor kerülhet, ugyanis országszerte csökken a koronavírussal összefüggő kórházi kezelések száma. Az ország északi részén fekvő Asszám és Harijána véget vetett a kijárási tilalomnak és a gyülekezési korlátozásoknak – viszont Asszámban, a nemzeti parkjairól híres régióban a beoltatlan embereknek továbbra is tilos belépniük a forgalmas beltéri helyekre, például színházakba és bevásárlóközpontokba.

Indiában kötelező maszkot viselni a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön a legtöbb államban – sok helyen pénzbírságot szabnak ki az előírások áthágóival szemben.

Egyes államokban további követelmények vonatkoznak a nemzetközi utazásokra: Radzsisztán például február 16-tól előírja a tesztelést érkezéskor, és a Goa felé tartó utazóknak is igazolniuk kell érkezéskor a negatív tesztet. A legtöbb állam megköveteli a belföldi utazóktól, hogy töltsék le az Aarogya Setu mobilalkalmazás az oltás és a teszt igazolására.

Delhi, India / Fotó: ANINDYA CHATTOPADHYAY / The Times of India / The Times of India via AFP

India február 28-ig felfüggesztette a be- és kimenő kereskedelmi járatokat, így az odajutás egyelőre nem egyszerű. A tisztviselők jelenleg csak azoknak a nemzetközi érkezőknek adnak ki vízumot, akik charterjárattal utaznak. A nagy légitársaságok lassan megnyitják az Indiába repülő járatokra szóló foglalásokat, Banglades, Bhután, Mianmar és Nepál összes szárazföldi határa pedig még le van zárva az utazás előtt.